NEVJEROJATAN VIDEO Rođenje beluga kita zabilježeno kamerom

ZHUHAI – Video objavljen na društvenim mrežama pokazuje dolazak na svijet beluga kita 18. siječnja u centru za uzgoj ‘Chimelong Ocean Kingdom’ Resorta u Zhuhai (južna Kina), izvijestio je Guangzhou Daily. Prema lokalnim novinama, ova majka beluga, zvana Yulia, treći je kit koji rađa u ovom centru za nešto više od 10 dana i očekuje se da će na svijet doći još jedno mladunče tijekom sljedećeg mjeseca. S novom pridošlicom, ovaj akvarij broji ukupno 31 bijelih kitova između osam i četrnaest godina.

U Chimelong Ocean Kingdom-u osigurali su da osoblje centra obavi sve potrebne pripreme za primanje mladih i noseće majke, kako bi se životinje mogle opustiti prije čina rođenja.

– Najvažnija stvar je da beba kit može prvi put disati nakon rođenja – rekao je zamjenik generalnog direktora Chimelong Ocean Kingdom-a Zhang Delu.

Bijeli kitovi

Beluga (lat. Delphinapterus leucas) je vrsta kitova iz porodice bijelih kitova. Žive u arktičkim i subarktičkim vodama, a kao ni njihov bliski srodnik narval, ni beluge nemaju leđnu, “masnu peraju”. Upadljiva je njihova plavkasto bijela do bež boja, zbog koje su i dobili drugo ime, bijeli kit.

Beluge su dugi između tri i najviše šest metara, a teški od 400 do najviše 1.000 kilograma. Mužjaci su u pravilu veći i teži od ženki.

Photo: Wikimedia

Žive u većini polarnih i subpolarnih mora sjeverne polutke, prije svega uz obale Aljaske, Kanade i Rusije. Izrazito su društvene životinje i žive uglavnom u obiteljskim skupinama ili malim grupama. Obično ih se sreće u manjim “školama” od oko deset jedinki (više od 50% promatranja), ponekad plivaju i pojedinačno (oko 16% promatranja), no viđene su i skupine od preko 100 životinja. Velike skupine od ponekad više od 1.000 jedinki su iznimka koja se događa samo u vrijeme parenja.

D.G.