Engleska provodi najveći projekt sadnje morske trave u povijesti

Na obali Engleske, točnije u području znanom kao Plymouth Sound, počela je sjetva morske trave, najveći ovakav projekt na britanskom otoku. Spremljeno je 20 tisuća vrećica sjemena koje bi trebalo biti posijano u more do 23. ožujka.

Britanski stručnjaci su objavili kako je na području Ujedinjenog Kraljevstva od 1936. godine nestalo čak 44% površine s morskom travom. Stoga se i krenulo u ovaj ambiciozni projekt kojeg provodi organizacija Natural England u okviru projekta LIFE Recreation ReMEDIES.

Sjeme će biti posijano na 1 hektar morske površine u zaljevu Jennycliff u Plymouth Soundu, gdje je tijekom prošle godine već posijana morska trava na površini od 1,5 hektara.

– Obnavljanje livada morske trave donosi pregršt prednosti za ljude i prirodu – nastaju novi domovi za divlje životinje, poboljšava se kvaliteta morske vode, uz pomoć trave će se bolje skladištiti ugljik i još niz pozitivnih ekoloških pomaka – izjavila je Fiona Crouch, voditeljica projekta.

Nestanku morske trave kumovale su bolesti, zagađenje i drugi ljudski utjecaji na okoliš. Bez morske trave nema ni zdravog okoliša. Ona je dom brojnim morskim bićima, uključujući male ribe, morske konjiće i meduze. Morska trava također pomaže u stabilizaciji morskog dna, smanjuje obalnu eroziju, čisti okolnu vodu i može biti učinkovita u apsorpciji i skladištenju ugljika, baš poput kopnenih šuma, ponavljaju ekolozi.

Projekt obnove staništa morske trave uz obalu Engleske traje od 2019. godine, a završava iduće godine. Plan je zasaditi ukupno 8 hektara livada morske trave – 4 hektara u Plymouth Soundu i 4 hektara u području Solent zapadno od ušća rijeke Beaulieu, uz obalu Nacionalnog rezervata prirode North Solent.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjetski je dan morskih cvjetnica – Jedna vrsta posebno je ugrožena
Korištenjem morske trave u ishrani krava i ovaca, smanjuju se emisije metana i do 80 posto!