Energetskim tvrtkama ponuđen rekordan broj lokacija za traganje za naftom i plinom u arktičkom pojasu

Norveška je objavila da će energetskim tvrtkama ponuditi rekordan broj lokacija za traganje za naftom i plinom na Arktiku kako bi povećala proizvodnju ugljikovodika.

Najveći opskrbljivač Europe plinom i veliki izvoznik sirove nafte sprema se energetskim kompanijama ponuditi 78 blokova u Barentsovom moru, najviše otkada su počeli organizirati aukcije u 2003. godini.

Norveška, inače najveći europski proizvođač plina, planira energetskim kompanijama, osim lokacija na Barentsomom moru, ponuditi i 14 novih blokova u Norveškom moru, također u arktičkom pojasu.

Vlada u Oslu tako će ove godine na eksploataciju ponuditi 92 nova bloka, dok je prošle godine ponudila 28 blokova.

- Omogućiti nova otkrića na sjeveru važno je za Europu, zemlju i regiju - rekao je norveški ministar nafte i energetike Terje Aasland.

Prema službenim norveškim procjenama, zasad je u Barentsovom moru otkrivena tek trećina nalazišta nafte i plina.

Norveška tako planira pojačati proizvodnju nafte i plina, kako bi Europi nadoknadila izgubljene ruske energente, ali cijenu bi mogao platiti okoliš.

Vode u blizini arktičkog ledenog pokrivača važna su hranilišta za brojne vrste, od sićušnih zooplanktona do bijelih medvjeda i kitova.

Aktivistička ekološka organizacija Greenpeace upozorila je da je većina ponuđenih blokova daleko na sjeveru Barentsovog mora, a neki su i na područjima gdje se ledeni pokrivač zadržava cijele godine.

Vlada je kreator politike koja je neprijatelj prirode i klime, stoji u priopćenju norveškog Greenpeacea.

Vlada  i dalje misli da bi Norveška trebala biti u svjetskom vrhu po izvozu fosilnih goriva i zagađenja u ostatak svijeta. Klimatska kriza traži dijametralno suprotni odgovor, napisao je na Twitteru zastupnik manjinske stranke Socijalističke ljevice Lars Haltbrekken, prenosi HRT.

Hina