EKSKLUZIVNO Opasnost s dna Jadrana – Roneći kod Paga pronašao dvije protubrodske mine!

PAG – Podvodni istraživač iz Rijeke zaronio je na otoku Pagu i u jednom zaronu pronašao dvije protubrodske mine!

– Istina je. Mogu potvrditi nalaz. Prije nekoliko dana od prijatelja Petar Smojver, koji je inače jedan od najpoznatijih Hrvatskih jedriličara zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te imao što vidjeti – ispričao je za Morski HR Velimir Vrzić koji nam dostavlja i ekskluzivne snimke opasnosti koja na dnu Jadrana vreba više od 7 desetljeća!

Mjesto gdje jahte i gliseri bacaju sidra

– Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora, s podvodnim skuterom prema uvali na dubini od 5 metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model EMC. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra ispod mora i ulaskom u uvalu našao sam i drugu minu odnosno metalni predmet koji svojim oblikom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model UMB. Radilo se o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije. Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje sa ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu – prepričava Vrzić.

Njemačka brodska mina UMB – Foto: Velimir Vrzić

“Teže mi je naći gljivu u šumi, nego na dnu podvodnu minu!”

– Nastavljam dalje. Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. „kolica“ odnosno postolje na kojem protubrodska mina inače stoji na ratnom brodu – mino polagaču. Zabilježio sam pozicije, snimio photo i video materijal, uzeo GPS koordinate te se  uputio van. Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem u šumu brat gljive teže mi je naći gljivu nego podvodnu minu. Stravično. Svjestan da ih je ostalo iz Drugog svjetskog rata ali baš toliko? Naravno, o predmetnome sam dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama koje se vezane uz to. Od Policijske uprave Ličko senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture – priča nam Vrzić kojemu ovo nije prvi ovakav nalaz.

Spuštanje brodske mine u more
Nacrt njemačke protubrodske mine model EMC

U sebi sadrže do pola tone TNT-a!

– Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se Njemačke snage za vrijeme II sv. rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protu desantne operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina. Ali da u jednom uronu naletim na dvije? Ono čega se osobno ja užasavam to su sutra ronioci – specijalci MUP-a koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali u moru u moru proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san dok budu deminirali podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 – 500 kilograma TNT-a i jednostavno NE SMIJU POGRIJEŠITI. To su istinski heroji – navodi dalje Vrzić spremajući se za daljnje podvodne avanture. O prethodnima možete pročitati niže.

Jurica Gašpar

Kolica brodske mine – Foto: Velimir Vrzić

PROČITAJTE JOŠ:

Pronalazak brodske mine na glavnoj plaži u samom centru Rijeke
FOTO: SENZACIONALNO OTKRIĆE Kod Krka pronađen brod iz Rimskog carstva