EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: DIV Brodogradnja gradi rezidencijalnu jahtu NJORD – Najveću luksuznu jahtu na svijetu!

Nakon dovršetka faza idejnog dizajna i inženjerstva, Ocean Residences Development Ltd. (ORD) napravio je značajan korak naprijed u sljedećim fazama dugoočekivanog razvoja M/Y NJORD

DIV Shipbuilding vlasnik je brodogradilišta KlevenVerft u Norveškoj i brodogradilišta Brodosplit i gradit će jahtu M/Y NJORD. Oba brodogradilišta radit će na izgradnji ove jedinstvene rezidencijalne jahte spektakularne veličine, duljine više od 290 metara. Brodosplit će biti odgovoran za većinu čelične konstrukcije trupa, kao i za značajan dio tehničkih instalacija. Trup će se nakon toga odvući u brodogradilište KlevenVerft u Norveškoj kako bi se dovršile tehničke instalacije i izvela oprema interijera kako bi bio spreman za isporuku 2024. godine.

– Mojoj je tvrtki izuzetna čast sudjelovati u izgradnji ove prekrasne privatne jahte koju je inicirao Ocean Residences Development Ltd. Svi zaposlenici grupe DIV Shipbuilding, kako brodogradilišta Brodosplit, tako i Kleven Verfta, ponosni su na ovo partnerstvo i mogućnost rada na ovom generacijskom projektu. Sa zadovoljstvom potvrđujem da u ovim promjenjivim vremenima imamo punu potporu vlada i Hrvatske i Norveške, koje dijele naš entuzijazam ovim važnim projektom od kojeg se očekuje da generira tisuće radnih mjesta za kvalificirane osobe u nadolazećim godinama, od zavarivača do inženjera i mnogih drugih zanimanja- rekao je predsjednik Uprave Tomislav Debeljak.

– Drago mi je što mogu potvrditi potpisivanje sporazuma između naše tvrtke i tvrtke DIV Shuipbuilding. DIV Shipbuilding je imenovana službenim brodogradilištem za poslove izgradnje ikonske rezidencijalne jahte M/Y NJORD, koja se sastoji od 118 istančanih rezidencija koje će stvoriti jednu od najcjenjenijih filantropskih zajednica na svijetu. Ova prekretnica predstavlja sljedeće uzbudljivo poglavlje u razvoju M/Y NJORD-a, jer projekt prelazi s idejnog rješenja na konstrukciju. DIV Shipbuilding svjetski je konstruktor jahti i brodova s reputacijom za izgradnju visoko sofisticiranih superjahti, putničkih brodova i drugih visoko specifičnih namjenskih plovila. Kao ponosni Norvežanin iz nacije s povijesnom tradicijom brodogradnje i dubokim korijenima u putničkoj brodskoj industriji, drago mi je što imam podršku i sudjelovanje nekoliko norveških tvrtki, uključujući Norvešku pomorsku upravu, jer će jahta ploviti pod zastavom NIS-a – kazao je predsjednik Uprave tvrtke Ocean Residences Development Ltd., Kristian Stensby.

– Gotovo cijela industrija i zajednice koje okružuju oba brodogradilišta oslanjaju se na pomorski sektor. Posao na dizajniranju i izgradnji M/YNJORD-a koristit će tisuće lokalnih obitelji, stvarajući više od pet milijuna radnih sati. Osim toga, snažno će pridonijeti daljnjem poboljšanju istraživanja i inovacija pomorskih aktivnosti u Hrvatskoj i Norveškoj, kao i poboljšanju znanstvenog i tehnološkog potencijala u školama i fakultetima. Nadalje, Ocean Residences Development odredio je, kao središnju ulogu u svojoj viziji, želju za izgradnjom jednog od tehnički najnaprednijih brodova u industriji koji će nadići postojeće granice u smislu održivosti, tehničkih inovacija i standarda emisije plinova. Vizija koja savršeno odgovara talentu koji imamo i u Norveškoj i u Hrvatskoj – zaključuje, Zoran Kunkera, glavni operativni menadžer DIV Shipbuildinga.

S lijeva na desno: Tomislav Debeljak, Chairman and CEO, DIV Group, Kristian Stensby, Chairman and CEO of Ocean Residences Development Ltd., Zoran Kunkera, CBO, DIV Shipbuilding – Foto: DIV / Brodosplit

Plovilo budućnosti s dvostrukim gorivom i naprednim sustavima

– M/Y NJORD će biti plovilo dizajnirano da udovolji najstrožim ekološkim propisima, kako u vrijeme isporuke, tako i u budućnosti. Brod će se pokretati vrhunskim motorima s dvostrukim gorivom, sa spremnicima za MGO i LNG, baterijama za hibridizaciju, sustavima za povrat topline i naprednim sustavima upravljanja energijom. Kako bi se osiguralo da je plovilo otporno na promjene u budućnosti, motori i spremnici goriva bit će spremni za jednostavnu pretvorbu, kako bi se iskoristila nadolazeća goriva s nižim ili neutralnim ugljikovim otiskom – rekao je Helge Hermundsgard iz DNV GL Norway, vodećeg svjetskog klasifikacijskog društva i savjetnik za pomorsku industriju.

Ocean Residences Development Ltd specijaliziran je za integrirani razvoj rješenja na području nekretnina i života na oceanu, najsuvremeniji dizajn brodova, razvoj svrhovitih životnih zajednica i dugotrajnog naslijeđa. Ocean Residences Development nudi rješenja po principu „ključ u ruke“, od lifestyle koncepta i dizajna brodova, pa sve do građevinskih i operativnih proizvoda. Tvrtka se može pohvaliti timom istaknutih stručnjaka za pomorstvo, jedrenje i ugostiteljstvo. Članovi tima dizajnirali su, razvili i upravljali nekim od najznačajnijih svjetskih brendova, uključujući LVMH Cheval Blanc, Relais & Châteaux, Ritz-Carlton, Royal Viking Line, Cunard i The World Residences at Sea.

Najveća luksuzna super-jahta na svijetu

– DIV Shipbuilding i Ocean Residences Development Ltd djelovat će kao tim koji će 2020. započeti izgradnju najveće luksuzne super-jahte na svijetu. Najviši stupanj robotske proizvodnje čelika i modularne brodogradnje, koordiniran od strane inženjera svjetske klase, arhitekata i rukovoditelja projekata, surađivat će s oko 2600 zaposlenika u Splitu, i Ulsteinviku u Norveškoj na izgradnji i opremi ikonske jahte M/Y NJORD.

Jahtu M/Y NJORD je dizajnirao talentirani tim pomorskih arhitekata, inženjera i dizajnera, pod vodstvom Jean-Louis Stutzmanna, glavnog dizajnera i vrlo cijenjenog dizajnera interijera s bogatom karijerom u dizajnu oceanskih brodova, jahti i luksuznih rezidencija. U timu je i Espen Øino International, vodeća svjetska tvrtka za dizajn superjahti kao i Wellas ForeshipOy, vodeća pomorska arhitektonska tvrtka sa sjedištem u Finskoj. Održivost, okoliš i filantropija bili su ključni u briefu dizajna, a kao rezultat toga, M/Y NJORD će biti izgrađen prema najvišim ekološkim specifikacijama koristeći najsuvremeniju pogonsku i baterijsku tehnologiju kako bi se značajno smanjile emisije i uključila upotreba održivih materijala.

Projektni dizajneri NJORD-a koristit će profesionalni laboratorij za oceanografska i atmosferska istraživanja koji sadrži sofisticiranu opremu za monitoring, koja će neprestano prikupljati vitalne podatke iz okoliša u korist znanstvene zajednice. Oprema će koristiti AI i uključivat će 3D skenere, daljinske bespilotne letjelice i promatračnicu s samonivelirajućim, žiroskopski stabiliziranim teleskopom i uvlačivim kliznim staklenim krovom.

Kroz godišnju globalnu plovidbu M/Y NJORD-a, znanstvenici i stručnjaci istraživat će promjene okoliša, bilježiti morske i zračne uvjete i mapirati dno oceana. Sve ove informacije bit će dostupne za daljnje istraživanje i razumijevanje oceanskih tajni.

Na jahti sa svrhom, rezidenti će biti ujedinjeni u filantropskoj potrazi da tijekom istraživanja stvore pozitivne promjene tamo gdje su najvažnije i vrate zajednici i planetu – ispričao je za Morski HR glasnogovornik Brodosplita, Josip Jurišić.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

TIMELAPSE Pogledajte kako u Brodosplitu nastaje kruzer od nule