EKOLOŠKA KATASTROFA Napušteni fantomski brod kriv je za izlijevanje hrpe nafte i opasnih kemikalija u Karipsko more

Trinidad i Tobago proglasio je izvanredno stanje nakon što se ogromna količina nafte izlila oko jugozapadnih obala ove karipske države.

Prema izjavama najviših razina vlasti, situacija je dramatična i izvan kontrole. Trenutačno se divovskim naporima pokušava sanirati ekološka katastrofa i šteta koja bi osim na prirodna staništa mogla pogubno djelovati i na turizam te ribarstvo koji su ovoj državi izrazito bitne grane privrede, piše The Independent.

- Ovo je slučaj koji sigurno možemo svrstati u izvanredna stanja. Trenutačno je naftna mrlja i dalje izvan kontrole, no činimo sve kako bismo situaciju ipak uskoro stavili pod kontrolu. Vjerujemo kako imamo dovoljno snage da riješimo ovu situaciju - izjavio je premijer Trinidada i Tobaga, Keith Rowley.

Foto: Screenshot/YouTube

Naftna drama krenula je 7. veljače kada je u more oko Trinidada i Tobaga doplutao nepoznati napušteni brod iz kojeg je u more curilo na tone kemikalija. Posljedice su strašne i gotovo 15 kilometara obale potpuno je crno, navode službeni izvori.

Nitko ne zna čiji je fantomski brod koji je zadao ovoliko muke vlastima i stanovnicima Trinidada i Tobaga. Nitko ne zna niti odakle je brod stigao, a niti koje sve opasne kemikalije sadrži. Istraga je dakle u tijeku!

Kristalno plavo karipsko more te bijele pješčane plaže ovih su dana na Trinidad i Tobagu sve samo ne takve. Barem na južnoj strani gdje se katastrofa dogodila. Za sada je nekoliko zemalja ponudilo pomoć u sanaciji, a pravo čišćenje koje će po svemu sudeći biti izrazito skupo može krenuti tek onog trenutka kada se naftna mrlja stavi pod kontrolu.

J.T.