EKO KVARNER UPOZORAVA Gradske vlasti Crikvenice ustraju na nepropisnom nasipavanju plaža

Predstavnici Udruge  Eko Kvarner sa otoka Krka, zajedno sa svojim ograncima iz Kostrene i Crikvenice, povodom Dana planeta Zemlja upriličili su konferenciju za novinare na kojoj je upozoreno na kontinuirano devastiranje obale u Crikvenici i Jadranovu te na posljedice zagađenja u Bakarskom zaljevu.

Iz Eko Kvrnera naglašavaju da se sustavna i nepropisna nasipavanja plaža na području Crikvenice i susjednog Jadranova događaju i dalje unatoč upozorenjima o štetnosti takvih radova po podmorski svijet.

Marta Matić iz Eko Kvarnera također navodi i da Grad Crikvenica i dalje ustraje na netransparentnosti provođenja projekata uređenja obalnog pojasa, koji se, kako tvrdi, građanima ne predstavljaju na vrijeme. O toj je problematicci u nekoliko navrata izvijestio i Morski.hr.

Poseban problem, kaže Matić, predstavlja i nedavno zagađenje u Bakarskom zaljevu, kada je krajem žujka iz Rafinerije nafte Rijeka na Urinju došlo do puknuća tanka i curenja brodskog goriva, o čemu je također izvijestio Morski.hr. Nafta je tada završila u moru i zagadila uvalu i plažu u Bakarcu.

– Zagađenje nije bilo pravodobno sanirano, akcija sanacije nije bila propisno koordinirana, a iz Rafinerije, Lučke uprave i ostalih odgovornih institucija  stizale su nepotpune, pa i kontradiktorne izjave – konstatirala je Matić.

Na konferenciji su o aktualnim ekološkim problemima Kvarnera govorili predsjednica ogranka Eko Kvarnera Kostrena Gordana Vukoša, predsjednik ogranka Eko Kvarnera Crikvenica Neven Ahel, predsjednik Udruge Tira iz Bakarca Renato Franko , Milvana Arko-Pijevac kao član Savjeta udruge Eko Kvarner te  predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić.

M.B.

PROČITAJTE VIŠE:

APEL CRIKVENIČANA “Nasipanje mora zemljom i građevinskim otpadom otelo se kontroli, poduzmite nešto!”
EKOLOŠKI INCIDENT U RIJECI Procurila nafta iz riječke rafinerije, zagađena plaža u Bakarcu!