EKO BROD Brodski simulator koji pokazuje koje je gorivo najisplativije

Kako bi što manje zagađivali mora i rijeke, i kako bi u ovim izazovnim vremenima postizali znatne uštede, za sve pomorce četiri riječke tvrtke odlučile su se napraviti projekt koji potiče prelazak na ekološki prihvatljiva plovila.

Jedinstveni brodski simulator u Hrvatskoj brodarima će pokazati koje je gorivo najisplativije te u koje alternativne energente ulagati, javlja HRT.

- Mi smo napravili matematički model broda i ubacili smo ga u ovaj simulator i sad možemo s njim simulirano ploviti po bilo kakvom moru, bilo gdje i bilo kako i testirati sve sustave na tom brodu. Imati pravu informaciju u vrijeme kada cijeli svijet želi uštedjeti- to je ono što nudi "eko brod" - rekao je Igor Tolja, Conmare d.o.o.

- Možemo brodovlasniku, projektantu, prezentirati te podatke na način da on može jednostavno izanalizirati korištenja alternativnih goriva - rekao je Rajko Badurina, Sarda d.o.o.

Četiri riječke renomirane tvrtke na području pomorstva udružile su svoja znanja i napravili inovativni projekt vrijedan više od 7 milijuna i 100 tisuća kuna sufinanciran sredstvima EU fonda za regionalni razvoj.

- Informacija u ovom projektu je tek odnedavno dostupna, imamo 10-ak upita vezano za izgradnju brodova, distribuciju opreme za električne pogone, baterije, dodatnu opremu - objasnio je Neven Kundija, MEP d.o.o.

Kao jedan od ciljeva Eko broda jest i kako produljiti radni vijek plovila,  kod prenamjene.

- Mi ga koristimo u našem simulatoru kako bi ga testirali kroz plovidbu i određenim vremenskim uvjetima i eksportirali rezultate za daljnju analizu - rekao je Sanjin Udvardi, Zorović d.o.o.

"Eko brod" svjetsku je premijeru imao u Hamburgu na najvećemu sajmu pomorstva i brodogradnje, a studija je sada  dostupna i domaćim tvrtkama.

Klaudia Modrić