EKO AKCIJA POLJUD Ispod palme otpad iz mora raste

SPLIT – Na žalost, ovo je slika grupiranja otpada uklonjenog iz podmorja splitske lučice Mornar zajedničkim snagama UPA Rostrum Split i PVD Mornar VK Mornar Brodospas, Plivački klub Mornar.

– Nakon brojnih dogovora, priprema, dočekali smo i popuštanje mjera te više od 30-ak ronioca, a isto toliko vaterpolista i plivača nedjeljno jutro je napravilo itekako dobar “trening” – poručuju organizatori.

Foto: UPA Rostrum Split

– Nimalo jednostavna akcija, na mjestima dubina mulja je prelazila dubinu mora, a sve to isprepleteno konopima i nakon uklanjanja bilo kakvog otpada mračno oblak nadvio bi se nad roniocem.

Ali to nas nije spriječilo, da vreću po vreću, gumu po gumu, malo po malo skupimo i više nego respektabilnu hrpu koja svima izmami osmjeh na lice.

Foto: UPA Rostrum Split

U gotovo 3 sata koliko je trajala akcija, uklonjeno je više od 250 vreća raznovrsnog otpada, uglavnom je prevladavala ambalaža ali našlo se tu i igračaka za pase, brodske opreme, akumulatora, metalnih bačvi, krovova, ceradi… ali to nije sve… 40-ak guma, starih vrša, bojlera, pajeta, građevinskog otpada, kašeta… na žalost nema čega nije bilo…

Foto: UPA Rostrum Split

A tek osjećaj umora ali i zadovoljstva, kad se pogleda uklonjeni otpad, nitko ne može ostati ravnodušan bilo da se radi o roniocu, pomoći s kopna ili slučajnom prolazniku…

Foto: UPA Rostrum Split

Nakon svega ostaje nam da se zapitamo: Što velika metalna bačva, i brojna ambalaža radi na dnu bazena? Da li je stvarno potrebno prerezanu bocu baciti u more, ili važ boje zajedno sa pinelom? Zašto u lučicama uvijek nailazimo na gotovo identičan sastav otpada?

Foto: UPA Rostrum Split

Što građevinski otpad radi u plićaku lučice? a bolje da ne pričamo na što sve smo naletjeli… Na sva ova pitanja odgovore prvo pronađimo u sebi, i nadati se da jednog dana neće biti potrebe za ovakvim akcijama, nego ćemo “samo” uživat u ljepotama mora…

Foto: UPA Rostrum Split

Ipak, uz sav trud otpada je ostalo za barem još jednu akciju, ideje postoje a tada boja majica bi trebala biti par nijansi tamnija, da se mulj bolje kamuflira.

Foto: UPA Rostrum Split

Pohvale svim sudionicima akcije, a ovim putem se zahvaljujemo i mesnicama Miletić na okrijepi za sudionike, te Čistoći Split na zbrinjavanju otpada koji je kao i do sada bio pripremljen na nekoliko hrpa ovisno o sastavu samog otpada – kažu iz UPA Rostrum.

Foto: UPA Rostrum Split

Kako im je bilo i što su sve izvadili, pogledajte u albumu OVDJE.

D.G.