EK povećava ciljeve za obnovljive izvore energije do 2030.

Dogovor zemalja članica oko povećanih ciljeva zelene energije je postignut.

Europska unija u četvrtak je donijela privremeni dogovor o višim ciljevima za udjel obnovljive energije u neposrednoj potrošnji. Trenutačni cilj EU-a do 2030. je 32% udjela obnovljive energije.

Međutim, pregovarači Europskog parlamenta i Vijeća, koji predstavljaju članice EU-a, složili su se da će se do 2030. godine EU zemlje obvezati na dobivanje 42,5% svoje energije iz obnovljivih izvora s potencijalnim povećanjem do 45%. Sporazum moraju odobriti Europski parlament i zemlje EU-a da bi postao zakon, što je obično formalnost, piše portal Energetika.

EU je 2021. dobio 22% svoje energije iz obnovljivih izvora, no razina je značajno varirala među zemljama. Švedska prednjači među 27 zemalja EU sa 63% udjela obnovljive energije, dok u Luksemburgu, Malti, Nizozemskoj i Irskoj obnovljivi izvori čine manje od 13% ukupne potrošnje energije. Hrvatska je iznad europskog prosjeka s cca 26%, a razvoj je trenutačno prilično usporen.

Ciljevi za prometni sektor

Zemlje EU-a morat će povećati na 29% udio obnovljivih izvora energije u prometnom sektoru, gdje Hrvatska stoji iznimno loše, s cca 6% udjela ili čak manje. Industrija EU-a povećala bi svoju upotrebu obnovljivih izvora energije za 1,6% godišnje, pri čemu bi 42% vodika koji koristi dolazilo iz obnovljivih izvora do 2030. i 60% do 2035.

Direktiva je dodala ciljeve za zgradarstvo i tražila ubrzane postupke izdavanja dozvola za OIE projekte. Postizanje novih ciljeva zahtijevat će golema ulaganja u vjetroelektrane i solarne farme, povećanje proizvodnje obnovljivih plinova i jačanje europskih energetskih mreža kako bi se integriralo više čiste energije.

Europska komisija je rekla da će do 2030. godine biti potrebna dodatna ulaganja od 113 milijardi eura u infrastrukturu za obnovljivu energiju i vodik, ako zemlje EU-a žele prekinuti svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva, prenosi Energetika.

I.G.