Edukativnom akcijom "Čuvari mora" u OŠ Strožanac-Podstrana obilježen Mediteranski dan obale

PODSTRANA - Trodnevnom edukativnom akcijom "Čuvari mora", koja se organizira u osnovnim školama Strožanac-Podstrana, Meje (Split) i Sutivan na Braču, Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije obilježava Mediteranski dan obale 2023, međunarodni dan koji se prigodnim aktivnostima obilježava u svim zemljama Sredozemlja 25. rujna.

Akcija je organizirana u sklopu projekta "Pomorsko je dobro" te u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo Split, Prirodoslovno-matematičkim fakultetom Sveučilišta u Splitu, inicijativom Oceanografija na otoku i Centrom za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija PAP/RAC.

Prva radionica održana je danas u Osnovnoj školi Strožanac-Podstrana gdje su mali "čuvari mora", učenici 2. razreda aktivno su sudjelovali na radionici o strujanju mora i devastaciji obale, a potom i u mini kviz testiranju njihova znanja kroz pitanja o moru i zaštićenim morskim vrstama - dupinu i glavatoj želvi. Najbolji među njima dobio je prigodni poklon u vidu 3D puzzla.

Edukativna akcija "Čuvari mora" sutra (26. 09.) se nastavlja radionicom i kvizom u splitskoj OŠ Meje, a potom preksutra (27. 09.) i u OŠ Sutivan na Braču za uzrast od 1. do 4. razreda.

Splitsko-dalmatinska županija zajedno sa svojim partnerom Centrom za regionalne aktivnosti Programa prioritetnih akcija PAP/RAC  svake godine obilježava Mediteranski dan obale edukativnim akcijama za najmlađe, smatrajući kako kao društvo moramo još više ulagati u senzibiliziranje javnosti o ekologiji mora i klimatskim promjenama, kao i u edukaciju djece od najranije dobi o potrebi zaštite i očuvanja mora, morskih ekosustava i okoliša jer je to ulaganje u budućnost.

D.G.