Dvojac iz Šibenika je u moru cijelu godinu: “Ne kupamo se, nego plivamo i to preporučamo svakome!”

ŠIBENIK – Poticati ljude na rekreaciju, dakle sport i aktivnosti u prirodi, trebalo bi biti od vitalne važnosti, odnosno prioritet u ovo post-pandemijsko vrijeme. Stoga je svaka priča koja govori o tome hvale vrijedna i važna, a jedna od njih stiže nam iz Šibenika. Dvojac koji je krenuo plivati u travnju prošle godine, još nije prestao, a kako nam kažu – iako su sad niske temperature veliki izazov, još uvijek ni ne namjeravaju.

– Moj kolega i ja plivamo cijelu zimu u moru. Ne kupamo se, nego plivamo, i to nikad ispod 1000 m, naravno, bez odijela, samo u kupaćim gaćicama. Po jugu i buri, bonaci i valovima – priča nam Ante Bura iz Šibenika, koji s kolegom Ivicom Lušom prkosi svim vremenskim (ne)prilikama.

Ispravljaju tako i medijske nepravde u kojima se često piše kako se netko usred zime “kupa”. Moramo priznati, nismo ni mi u tome bili bezgrešni, ali na greškama se uči, a tu ste vi da nas ispravite. Zbog ove dvojice nam je sad i drago da smo pogriješili.

– Plivamo cijelu godinu, nismo stajali od 18.4. 2020. U sezoni plivamo i do 10 km u komadu, ali kako u  Šibeniku ne radi bazen za građanstvo zbog epidemioloske situacije, bili smo primorani produžiti sezonu u moru – kaže Bura i dodaje da nisu previše razmišljali o tome do kad će tako.

– Kao svaki dan, kažemo, “ajmo još sutra”, pa opet “aj’ još koji dan” i tako smo došli do sredine veljače. Fali nam još 2 mjeseca da uhvatimo cijelu godinu – dodaje i odgovara na pitanje svima onima koji dvoje ili se čude kako to oni rade i zimi.

Foto: Osobni album

Nema stajanja i uzimanja velikih pauza

– Mislimo da je najbitniji kontinuitet. Dakle, nema stajanja i uzimanja velikih pauza (ja sam pauzirao maksimalno 7 dana, a kolega 4-5) kako bi ostali u ritmu, kako fizičkom, tako i psihološkom. Zadnje smo plivali prije 3 dana, 1100 m, a planiramo i sutra, iako nam prognoza govori temperaturu mora od 11,7 °C – pojašnjava Bura kojeg ni ovaj vjetar po kojem i ima obiteljsko ime, nije uplašio da s kolegom Lušom uskoči u burno i valovito zimsko more.

Foto: Osobni album

Obilježili su tako i Novu godinu, a kroz smijeh kažu, sad i Valentinovo, kilometrima plivajući, ne kupajući se.

– Uglavnom, to je zdravlje i preporučujemo svima. Jer plivanje je level iznad kupanja – pričaju ovi kršni šibenski momci koje ostavljamo između dva burna vala, da i danas odrade svoj đir, a nama daju hrabrosti i optimizma da upravo plivanjem krenemo iz ove postkovidovske letargije k optimizmu i zdravlju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Splićanin se okupao unatoč jakoj buri i niskim temperaturama
KUPANJE U VELJAČI Dvoje hrabrih u Dubrovniku nije marilo za temperature