Dvije godine pulskog EKO LAB-a – srednjoškolci koji otpad pretvaraju u umjetnost

PULA – Od 2019. godine traje provedba projekta EKO LAB, za koji su sredstva osigurana od Ureda za druge Vlade RH u sklopu Hrvatsko-švicarskog programa suradnje. Voditelj projekta bila je porečka udruga Zona za poboljšanje kvalitete življenja, s partnerima Gimnazijom Pula, Tehničkom školom Pula, Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula te Hrvatskim udruženjem interdisciplinarnih umjetnika.

Mladi su kroz projekt učili o problemu plastičnog otpada, vrstama plastike, smanjenju uporabe plastike, njenom recikliranju te o inovacijama u tom području. Učili su o procesima nastajanja novih proizvoda – od razumijevanja problema do stvaranja prototipa – te o društveno odgovornom poslovanju. Što je najvažnije, dobili su uvjete i za hands-on učenje.

Foto: Udruga Zona

Naime, u sklopu projekta adaptiran je nekorišten prostor unutar škole te su iznajmljeni mali strojevi za recikliranje plastike – perilica i sušilica, drobilica te ekstruder za filament. Mladi su se tako upoznali s procesom recikliranja, a korišteni su i 3D printeri za prototipove proizvoda koje su osmislili tijekom projekta. Cijeli je proces predstavljen na završnoj izložbi u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika (HUiU), u sklopu EKO WEEK-a tj. tjedna održivog razvoja.

– Reciklaža trenutno možda nije najsretnije rješenje za problem plastičnog otpada. Međutim, ukoliko mladi budu mogli dovoljno rano učiti o tim procesima, eksperimentirati, promišljati i griješiti, moći će i dovoljno brzo osmisliti bolja rješenja. Imati mogućnost raditi na strojevima otvara mnoge mogućnosti za razvoj budućih ideja – ističe Petra Počanić iz porečke Zone.

Projekt je osmišljen kao suradnja triju škola, s mladima koji posjeduju različite vještine, a povezuje ih ono zajedničko – zaštita prirode i odgovornost prema zajednici. Projekt je za svoju kampanju osvještavanja o problemu plastičnog otpada osvojio zlato na European Green Awardu.

Foto: Udruga Zona

Kampanja je odabrana i za izložbu u sklopu prestižnog festivala Cannes Lions te se našla u društvu društveno odgovornih projekata Great Ads for Good koje odabire međunarodna neprofitna organizacija ACT Responsible.

Izložba uključuje najbolje svjetske radove isključivo u domeni društveno odgovornih projekata nevladinih i dobrotvornih organizacija te tvrtki, i to u područjima solidarnosti, ljudskih prava, obrazovanja i okoliša.

Gimnazija Pula je osigurala nastavak projekta kroz natječaj Central European Initiative. U konkurenciji od više od 70 škola, pulski projekt „Plastic scholastic: towards better education and innovation on environmental sustainability“ se našao u 3 najbolja te dobio potporu od 20.000,00 eura. U planu je dodatno opremanje EKO LAB-a 3Devo strojevima za recikliranje i stvaranje još boljih uvjeta za mlade u pulskoj gimnaziji.

Mladi će nove proizvode osmisliti zajedno s Lokalnom akcijskom grupom u ribarstvu „Istarska batana“. Kroz projekt učenici i učenice dobit će bolje razumijevanje ciljeva održivog razvoja UN-a, procesa zajedničkog stvaranja i rada na zajedničkom cilju za dobrobit lokalne zajednice. Učit će o novim vještinama i kompetencijama te zajedničkim snagama stvarati nove proizvode, promicati društvenu odgovornost i postati nositelji pozitivnih promjena u svojoj lokalnoj zajednici i šire.

J.K.