DVD Komiža slavi 70. obljetnicu: “Sve smo napravili volonterskim radom”

DVD Komiža slavi 70. obljetnicu. Jedan je od pionira otočkih vatrogasaca, a njihov član Jurica Jončić za N1 je opisao što rade.

Rekao je da već više od 20 godina vatrogasci volonteri dežuraju 24 sata dnevno.

- U bilo koje doba dana postoji jedan član DVD-a koji prati stanje. Imamo veze s pomorcima, videonadzor, veze sa centralom u Splitu i prati se situacija - rekao je Jončić za N1, dodavši da se sve dužnosti obavljaju volonterski.

DVD Komiža pokriva ogromno područje i imaju i najveći akvatorij u Republici Hrvatskoj, a problem im je što zasad nemaju plovila.

- Potreba za plovilom je nužna, imamo trup broda, trebamo ugraditi motore i opremu i nadam se da će ovo biti jedan apel da se dođe do neke donacije da napokon osposobimo i to plovilo i da bismo mogli intervenirati na moru - rekao je Jončić.

DVD po intervencijama funkcionira kao i profesionalni vatrogasci, a oprema koju trebaju mora poštovati propise i vatrogasne standarde.

Jončić je rekao da su dobro povezani s ostalim kolegama, a imaju i svoj vatrogasni dom.

- Dom smo počeli graditi 1988. godine. Imamo svoj prostor, gradili smo ga pet godina, sve volonterskim radom. Uz pomoć članova i društvene zajednice, sponzora i volontera napravili smo ovo velebno zdanje - rekao je.

- Ponosni smo da možemo pokazati da uz trud i dobre ljude, gradske firme, Grad Komižu i sve koji su pomogli u nabavi vozila imamo više novih vozila u zadnjih dvije tri godine koji su pristigli u DVD pa su, osim cisterne, sve vozila koja nisu starija od 10 godina - rekao je Jončić za N1.

I.G.