Dvanaestogodišnjaci iz Zadra žele proputovati svijet u 80 dana

Dva dvanaestogodišnjaka iz Zadra pokrenula su internetsku kampanju prikupljanja sredstava kako bi ostvarili san - proputovali svijet u 80 dana! Bit će to podulji projekt, svakog će ljeta obilaziti pomalo.

Upravo su se vratili s avanture u kojoj su se kupali uz olupine u Zakintosu, svirali ispred rimskog Koloseja, promatrali zvijezde u Višnjanu...

Jakov i Tomislav Ćuković, dvanaestogodišnjaci iz Zadra, bratići su i prijatelji. Imaju zajedničku misiju - proputovati svijet, po uzoru na knjigu Juliusa Verna - Put oko svijeta u 80 dana.

Financije rješavaju sami - pokrenuli su online donatorsku kampanju, reklamiraju se na društvenim mrežama, prodaju crteže, sviraju na ulici po svjetskim metropolama. Prošle godine su obišli Englesku, Francusku i Italiju, ove godine detaljnije Italiju te Grčku i Bugarsku.

- Bilo je jako dobro, sviđalo mi se puno stvari. Sviđao mi se Zakintos i Napulj ima baš dobru pizzu. Bila je najbolja pizza - prisjeća se Tomislav.

Poduzetni dječaci puni su planova i ideja, nekih možda i malo manje ostvarivih. No, kako se kaže, treba sanjati na veliko.

- Imat ćemo challenge gdje ćemo tijekom cijele godine raditi kako bi mogli napraviti kombi s kojim ćemo ići u Španjolsku i Portugal - najavio je Jakov.

Dok ne zarade za kombi, putuju najčešće autobusom, vlakom, a to vrijeme koriste za crtanje. Crteži su osvojili prolaznike u Rimu pa su dječaci brzo zaradili za suvenire koje su poželjeli. Ali imaju i pravu podršku. Na putovanjima ih prate Tomislavovi roditelji i mlađa sestra Korina.

- Oni su osnovali GoFundMe, obitelj i prijatelji su se stvarno svi lijepo odazvali, udružili, nešto i privatno dali, a mi roditelji idemo kao pratnja o svom trošku, naravno. Podupiremo djecu i jako smo ponosni na njih - ističe Megi Ćuković, majka i strina.

Tomislav govori tri jezika, Jakov je dobio glumačku nagradu Nobi.

- Bavim se školom, naravno, idem na glumu, sviram gitaru i sad ću još u rujnu početi nogomet - nabraja Jakov.

- Ja sviram klavir, programiram, radim jednu igru, zove se Rocket booster i volim raditi hip-hop i break dance - dodaje Tomislav.

Iako Tomislav živi u Francuskoj, a Jakov u Zadru, svakodnevno su u kontaktu zbog zajedničkog projekta. Ljeta provode zajedno.

- Prošle godine su oni počeli čitati knjigu Put oko svijeta u 80 dana i onda su išli pravac London gdje je glavni lik Pheleas Fogg napravio okladu, to je taj klub Reforma, poznat u Londonu - kaže Megi Ćuković za Regionalni dnevnik.

Za sljedeću godinu plan je Španjolska i Portugal. A dalje.. tko zna. Za ove dječake granice ne postoje, a svijet je samo lopta šarena.

A.B.