Dvanaest žena i jugo u jedrima -Cilj 2. pulska full moon regata

Dvanaest žena, dvadeset metarski maksi, jugo u jedrima, smjer jugoistok, cilj 2. pulska full moon regata! Pedeset milja od Izole do Pule jedina šansa za trening i međusobno upoznavanje jedriličarki skupljenih iz 9 europskih zemalja. Izazvala ih je iskusna skiperica Petra Kliba, koja je s 19 već sama oplovila svijet.

Sa Steffi i Melanie prejedrila je Atlantik i Baltik, s Vanom se nadmetala u match raceu. S obale Baltika stigla je Liga, iz Švedske Clara, a iz Austrije Julija za kojoj je puno jadranskih regata. I na kraju šećer - dame koje to nisu planirale i pulske mame s Bunarine koje su na jedrenje dovele djecu a onda zapele i same.

Ne znaju se, upoznaju se na brzinu, to ćete raditi danas na brodu.

- Imate 9 sati vremena da to naučite, sutra je regata i to morate znati - rekla je Petra Kliba.

- Zaista smo jedrile i forsirale, ali smo se i zabavljale. Osobito nas dvije koje su morali razdvajati jer smo se previše smijale - kazala je za emisiju More Melanie Aalburg iz Njemačke.

- Moj djed je bio jedriličar, a ja jedrim cijeli život, sa svojom sestrom, prijateljima, roditeljima, u raznim ženskim timovima. Naravno i s Petrom preko Atlantika - dodala je Steffi Edeler iz Nizozemske.

Drago mi je da sam u svojim prošlim jedriličarskim godinama imala sreću jedriti s Petrom i jako me veseli što me ponovno pozvala jedriti sa sobom u ovom velikom projektu - kazala je Vana Vlastaki iz Grčke.

- Kad sam čula da Petra poziva djevojke na ovo iskustvo, bila sam tako uzbuđena da sam joj poslala poruku u 2 sata iza ponoći - izjavila je Liga Platais iz Latvije.

- Od 2007. sam na Jadranu kao skiperica. Sudjelovala sam u mnogim regatama u Hrvatskoj. Ovdje sam gotovo kao doma! Inače sam skiperica na brodu s muškarcima, pa je ovo posebna situacija za mene, samo sa ženama na brodu - ispričala je Julia Koch iz Austrije.

- Ne mislim da je puno žena ovdje. Bila sam u različitim timovima, pa i na svom radnom mjestu. Mislim da je jedini ključ – poštovanje - kazala je Viktoria Galla iz Mađarske.

- Dolazim iz tipične švedske jedriličarske obitelji. Moji roditelji su jedrili, osobito tata koji se puno natjecao, profesionalno i amaterski. Dakle, vjerojatno nisam imala drugog izbora - priča Clara Svensdotter iz Švedske.

Nakon noćne regate na kojoj je očekivano slavio najveći CleanSportOne s 12 žena praćenih nenametljivo muškim okom vlasnika broda, slijedilo je dnevno odmjeravanje snaga s Kvarnerom. Prema Cresu malo je nedostajalo vjetra, što je odlično odgovaralo novopečenim jedriličarkama.

Različite priče su ih odvele u jedrenje

Ines je iz Zagreba u Pulu potjerao potres, Lena se iz Njemačke već preselila na Jadran, rođena Sarajka dugo je na pulskoj adresi a prema vlastitom priznanju pomalo tvrdoglava Tatjana, morala je popustiti pred jačom od sebe!

- Trebalo je malo olakšati, Petra nije dala, ne tu je bilo ne možeš tako nego moraš ovako. Meni je na moru lijepo i tu je sloboda - rekla je Tatjana Modrušan.

- Pa bila sam na jedrilici i prije ali nikad nisam naučila jedriti i onda hajde došao potres i rekla sam sad je vrijeme da upoznam Petru. Znala sam za Petru u teoriji i rekla idem se ja odmoriti na Bunarinu. Idem na jedrilicu u siječnju i tako smo počeli zajedno jedriti i evo me ovdje - ispričala je Ines Hudobec.

- Ja oduvijek volim more i želim uživati u slobodi koju more pruža i zemlju vidjeti jedreći! Ne volim motorne brodove jer su previše glasni. Uživam u osjećaju vjetra i jedrenja - izjavila je Lena Borcherding iz Njemačke.

- Ja sam rođena Sarajka iako sam u Hrvatskoj cijeli život i obožavam more, tako da ljubav prema moru je oduvijek! S Petrom sam počela ovdje ozbiljno jedriti, kazala je za More Azra Šljivo iz Sarajeva.

A.B.