Dva sastojka koja vjerojatno imate kod kuće, mogu vam pomoći ublažiti opekline od sunca

Koža, naš najveći organ, u velikoj je mjeri podložan ozljedama. Modrice, ogrebotine, a u ljetno vrijeme i opekline, što od nezgoda u kuhinji, što od neopreznog izlaganja suncu. Kod opeklina je od iznimne važnosti pravodobna reakcija, kako bi koža dobila svu potrebnu njegu i zaštitu prije nego što se situacija dodatno pogorša. A u tome vam mogu pomoći ove dva sastojka koja vjerojatno imate kod kuće.

Dermatolozi sugeriraju da vam aloe vera i kokosovo ulje mogu pomoći u ublažavanju opekotina i smanjenju ožiljaka uzrokovanih od previše izlaganja suncu.

Međutim, dermatologinja Geeta Yadav, osnivačica FACET Dermatologije, kaže da treba pripaziti u koje vrijeme primjenjivati koju. Tako bi nanošenje kokosovog ulja prebrzo nakon opekotina moglo pogoršati bol i uzrokovati natečenost i osjećaj spržene kože zadržavanjem topline. Stoga preporučuje prvo upotrebu aloe vere.

Preporučuje da se za kokosovim uljem posegne tek onda kad opekotine od sunca zacijele i kad se koža počne “ljuštiti”, kao što se to radi s uobičajenom hidratantnom kremom.

- Ako vam je koža primjetno vruća na dodir, previše je vruća da biste nanijeli kokosovo ulje - upozorava.

Dakle, ako vas stanje vaše, suncem opečene kože brine, odgodite korištenje kokosovog ulja i držite se rashladne aloe vere ili kreme za sunčanje.

- Aloe vera omogućava koži da diše i najbolje ju je koristiti u početku kod opekotina od sunca - naglašava.

Naravno, uvijek je najbolje izbjegavati pretjerano sunčanje koje dovodi do opekotina, ali i toplotnog udara i raka kože, prenosi N1.

I.B.