Dva pomorca mrtva, tri spašena, za ostalima se traga – Ukrajinski teretni brod potonuo kod turske obale Crnog mora

Ukrajinski teretni brod potonuo je kraj obale turske crnomorske provincije Bartin, prenijeli su turski mediji, a vijest o havariji s prvim službenim podacima, potvrdilo je i tursko Ministarstvo prometa i infrastrukture.

Iako se ispočetka mislilo da se radi o ruskom brodu, doznalo se da se radi o ukrajinskom brodu M / V Arvin duljine 114 metara, koji plovi pod zastavom Palaua. Turski mediji izvještavaju da je brod izgrađen 1975. godine. Arvin Shipping pojavljuje se u evidenciji Equasis kao vlasnik broda. U floti brodovlasnika nema drugih brodova.

Guverner Bartina Sinan Guner rekao je da je brod sa rasutim teretom potonuo uz obalu regije Inkumu, dodajući kako nema izvještaja o žrtvama, javlja državna novinska agencija Anadolu.

– Postoje informacije da je trenutno na brodu 15-ak ljudi koji su zaglavili u čamcima za spašavanje. Poslat ćemo sve brodove u luci Bartın u operaciju traganja i spašavanja.

– Valovi su vrlo visoki i vremenski uvjeti vrlo loši. Mjestu havarije pokušavaju doći brodovi obalne straže. Također smo zatražili helikopter ako postoji mogućnost leta. Trenutno se čamci za spašavanje mogu vidjeti u blizini Güzelcehisara na 600-700 metara od obale – kazao je guverner.

Mjesto gdje se dogodila havarija

Spašene su 3 osobe

U međuvremenu se doznalo da je posada broda koji je potonuo uspjela ući na čamce za spašavanje, a 3 osobe spasile su posade brodova Obalne straže koje su dospjele u to područje.

Tursko Ministarstvo prometa i infrastrukture dalo je i službeno priopćenje o brodu za suhi teret “Arvin”, koji je potonuo s Bartın İnkumu.

„17.01.2021, u 12:35 sati, utvrđeno je da je brod Arvin pod zastavom Palaua potopljen, a Ministarstvo prometa i infrastrukture, te Glavni centar za koordinaciju traganja i spašavanja odmah su organizirali potragu za preživjelima.

Foto: Marine Traffic

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, brod usidren u administrativnom području naše lučke uprave Bartın 15.01.2020, potonuo je u području gdje je usidren u 12.35 sati.

Nakon nesreće, Glavni koordinacijski centar za traganje i spašavanje kontaktirao je službenike tvrtke u Ukrajini, za koje je utvrđeno da su operateri broda, a informacija koju je dobio od službenika tvrtke bila je da je na brodu bilo 12 pomoraca.

Foto: Turska obalna straža

U akcijama traganja i spašavanja koje su u regiji trajale za brod Arvin, koji je išao u bugarsku luku Burgas, 6 od ukupno 12 djelatnika živo je spašeno, a pronađena su mrtva tijela 2 osobe.

U tijeku su veliki napori za spašavanje preostalog brodskog osoblja”, stoji u priopćenju turskog Ministarstva prometa i infrastrukture.

D.G.