Dva kanadera gase požar na Drveniku Velom, angažiran i helikopter za dodatnu opremu i vatrogasce

DRVENIK VELI – Dva Canadaira CL-415 upućena su u akciju gašenja požara na otoku Drvenik Veli, a angažiran je i helikopter Mi-8 MTV1 za prijevoz vatrogasaca i opreme

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH upućena su 25. kolovoza 2020. godine u akciju gašenja požara na otoku Drvenik Veli, uvala Pernatice, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a dodatno je angažiran i helikopter Mi-8 MTV1 za prijevoz pripadnika vatrogasne postrojbe i njihove opreme do požarišta.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (15. lipnja) do zaključno 24. kolovoza 2020. godine zračne protupožarne snage bile su angažirane u gašenju 36 požara (16 u Šibensko-kninskoj, 14 u Splitsko-dalmatinskoj, četiri u Zadarskoj te po jedan u Dubrovačko-neretvanskoj i Ličko-senjskoj županiji).

Sveukupno su zračne protupožarne snage u akcijama gašenja požara ostvarile oko 210 sati naleta pri čemu je izbačeno oko 6500 tona vode.

Uz gašenje požara provedena su i 23 protupožarna izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je u izviđanju područja procijenjenih kao visokorizična za izbijanje požara tim besposadnih zrakoplovnih sustava “Orbiter 3B” bio angažiran 11 puta.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Gori na otoku Drvenik Veli, vatrogasci stigli, čeka se kanader