Dubrovnik se pridružio incijativi mediteranskih gradova za uspostavom ECA zone

Nije više novost da je Sredozemno more jedno od najzagađenijih, ali ekološki i najosjetljivijih mora na svijetu. Velika koncentracija naseljenih područja uz samu obalu dodatno otežava napore za očuvanjem ovog jedinstvenog morskog sustava. Otuda i potječe inicijativa za uspostavom novih pravila ponašanja na Sredozemlju.

Inicijativa za proglašenjem Sredozemnog mora zonom u kojoj vrijede ograničenja emisija štetnih plinova tijekom plovidbe, prvenstveno sumpornih i dušičnih oksida, stigla je od gradonačelnika Marseillea Benoîta Payana, a njegovoj incijativi dosad se odazvalo 20-ak mediteranskih gradova, među kojima i Grad Dubrovnik.

Rezultat ove inicijative trebala bi biti deklaracija, koja će biti potpisana nakon usuglašavanja njezinog teksta, a koja bi trebala pospješiti uspostavljanje ECA zone na području Sredozemnog mora.

ECA zone uključuju morska područja u kojima su uspostavljene strože kontrole emisija štetnih plinova s brodova, a takve zone već su uspostavljene na Sjevernom, Baltičkom i Karpskom moru te Sjevernoameričku zonu koja obuhvaća većinu obale SAD-a i Kanade.

J.K.