Dubrovnik prvi grad s označenim prihvatnim površinama u slučaju potresa

DUBROVNIK - Započelo je postavljanje znakova za prihvatne površine za evakuaciju građana u slučaju potresa na širem i užem području grada, a prvi znakovi postavljeni su u ulici Iza Grada te Vinogradarskoj ulici u Mokošici.

Naime, u sklopu projekta „Korak u sigurnost“ osmišljen je dizajn i idejno rješenje znakova koji će označavati prihvatne površine te je započela prva faza označavanja u kojoj će se znakovi postaviti na 10 prihvatnih površina. Riječ je o jednoj od aktivnosti koja se provodi u sklopu projekta „Korak u sigurnost“ , financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čiji je nositelj Udruga za kreativno-održivi razvoj i konkurentnost Dubrovnik.

Grad Dubrovnik je podržao projektnu aktivnost čijom će realizacijom postati prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je na javnim površinama istaknuo znakove s poveznicama na karte s prihvatnim površinama i evakuacijskim koridorima.  

Na službenim stranicama Grada objavljena je karta s označenim prihvatnim površinama kojoj će se odsada moći pristupiti i skeniranjem (pokretanjem aplikacije kamere na mobilnim uređajima) integriranog QR koda jasno označenog na znakovima. Karta će građane i posjetitelje usmjeriti na najbržu prihvatnu sigurnosnu gradsku zonu u slučaju potresa. Na starijim uređajima koji ne podržavaju skeniranje QR koda biti će potrebno instalirati aplikaciju koja je specijalizirana za čitanje QR kodova.

Cilj samog projekta je podizanja razine svijesti o važnosti edukacije i pripreme za krizne situacije kako bi cjelokupno društvo bilo spremnije i kako bi na njih učinkovitije odgovaralo. Nositelj projekta je Udruga za kreativno-održivi razvoj i konkurentnost, KORAK Dubrovnik uz partnere Udrugu Erasmus Student Network (ESN) Dubrovnik, Udrugu Centar za karijere mladih (CKM) Dubrovnik, Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik, Ekološko ronilački klub Ragusa i Zajednicu tehničke kulture Grada Dubrovnika.

Prihvatna mjesta odredila je Civilna zaštita Grada Dubrovnika, a lokacije na kojima će se postaviti ukupno 10 znakova namijenjenih za što bržu evakuaciju građana su u ulici Frana Supila kod hotela Argentina, ulici Iza Grada - parking ispod žičare, u Bogišićevom parku, u Gospinom polju, U ulici Roka Mišetića kod OB Dubrovnik, Ulici Mata Vodopića, Iva Dulčića, Obali Ivana Pavla II u Sustjepanu te Vinogradarskoj ulici u Mokošici.

I.G.