Dubrovnik prvak u digitalnoj spremnosti gradova u 2021.

DUBROVNIK – Grad Dubrovnik najbolji je grad u digitalnoj spremnosti, u kategoriji malih gradova, prema Analizi digitalne spremnosti hrvatskih gradova u 2021. koju je treću godinu zaredom provela konzultantska tvrtka Apsolon. U konkurenciji 20 hrvatskih gradova i prema cjelokupnom indeksu digitalne spremnosti, zauzeo je visoko treće mjesto, odmah iza Rijeke i Zagreba.

Dubrovnik je odnio apsolutnu pobjedu u tri od pet kategorija –u području Dostupnost i kvaliteta e-Usluga, Dostupnost gradskih podataka i Participacija građana u odlučivanju. U području Servisnih informacija i objedinjenih sustava plaćanja zauzeo je drugo mjesto.

Kao primjer dobre prakse izdvaja se pružanje uvida građanima u sve gradske račune putem mrežnih stranica, kao i veliki set otvorenih podataka ili implementirane geografske informacijske sustave (GIS) za kartografsku prezentaciju prostornih podataka.

– Grad Dubrovnik sustavno koristi i razvija nove digitalne i Smart City koncepte, koristeći suvremena rješenja kako bi unaprijedio sveukupnu kvalitetu života te kako bi svoje poslovanje u što većoj mjeri otvorio prema građanima. Implementacijom sustava Otvoreni grad postigli smo to da su građani do najniže razine uključeni u financijsko poslovanje Grada, ali i upravljanje te sudjelovanje u donošenju odluka kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom”. Koristeći ga mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije – izjavio je gradonačelnik Mato Franković.

Ukupni pobjednik prema cjelokupnom Kompozitnom indeksu digitalne spremnosti hrvatskih gradova ove je godine Rijeka, koja je na prvom mjestu i u kategoriji velikih gradova. U skupini srednjih gradova pobjedu je odnijela Pula.

K.B.