Dubrovnik proglašen drugom najboljom svjetskom destinacijom za odmor

Sve traženiji odmori su oni koji kombiniraju odmor na plaži s istraživanjem grada u kojima turist odsjeda. Jedno od najboljih mjesta, upravo za kombiniranje gradskog odmora s odmorom na plaži je i Dubrovnik. Nalazi se na drugom mjestu prema studiji Compare the Market, iza Dubaia. Split je na dvadeset prvom, a Pula na dvadeset četvrtom mjestu.

Kada je u pitanju planiranje odmora, mnogi od nas suočeni su s izborom između nekoliko opuštajućih dana na plaži ili odmora u gradu ispunjenom razgledavanjem, kulturom i shoppingom.

Ali zašto ne imati oboje? Nekoliko najpopularnijih svjetskih “city break” odredišta također se mogu pohvaliti plažama svjetske klase na svojim obalama, što znači da možete kombinirati sve znamenitosti grada s opuštajućim odmorom na suncu.

Ako se mučite s odabirom obalnog gradskog odmora za ovo ljeto, studija Compare the Market rangirala je 35 gradova na plaži iz cijelog svijeta, i to prema nekim važnijim odlikama poput dostupnosti stvari koje možete raditi ili znamenitosti koje možete posjetiti u gradu, mjesta za dobro lokalno jelo koje možete pojesti, plaže koje se isplati vidjeti, sigurnost grada kao takvog, prosječne temperature…

Foto: comparethemarket.com.au

1. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Grad Dubai u Ujedinjenim Arapskim Emiratima zauzima prvo mjesto kada je u pitanju vrhunska kombinacija grada i plaže.
Dubai je postao jedno od najpopularnijih svjetskih turističkih odredišta i dom je brojnim hotelima s pet zvjezdica, od kojih mnogi imaju i svoje plaže.
Dubai je bio na vrhu ljestvice kada su u pitanju dva faktora: prosječna godišnja temperatura od 27,6°C i prosječna godišnja količina oborina (samo 160 mm).

2. Dubrovnik, Hrvatska

Dva grada izjednačena su za drugo mjesto, a prvi je jedan od manjih primorskih gradova: Dubrovnik, u Hrvatskoj.
Grad se nalazi na Jadranskom moru i glavno je turističko odredište, a sam grad je zbog svoje izvanredne srednjovjekovne arhitekture i utvrđenog starog grada uvršten na UNESCO-ov popis svjetske baštine.
Dubrovnik je bio grad vrhunskog ranga ne samo po broju stvari koje treba vidjeti i raditi (s 2.674 aktivnosti na 100.000 stanovnika), već i po dostupnosti restorana (1.487 na 100.000 ljudi).

3. Valencia, Španjolska

Drugi grad koji je zauzeo drugo mjesto je treći po veličini grad u Španjolskoj, Valencia, koji se nalazi na jugoistočnoj obali zemlje. Osim dugih plaža zlatnog pijeska, Valencia je poznata po tome što je grad umjetnosti i znanosti, a dom je atrakcija kao što su planetarij, oceanarij i interaktivni muzej.
Valencia je postigla visoke ocjene, posebno kada je riječ o sigurnosti svojih ulica (74,64 od 100) i prosječnoj godišnjoj količini oborina (456 mm).

Foto: comparethemarket.com.au

Z.G.