FOTO Dubrovnik i Elafiti napokon su dobili adekvatan brod za hitnu medicinsku službu

DUBROVNIK - U Luci Gruž u Dubrovniku upriličena je jučer primopredaja brodice nabavljene u sklopu projekta ‘Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti na otocima uspostavom hitne pomorske medicinske službe’.

- Napomenut ću ovdje da Dubrovačko-neretvanska županija, zajedno s Ministarstvom zdravstva i Vladom Republike Hrvatske provodi vrlo važne projekte u segmentu zdravstva i unaprjeđenju zdravstvene zaštite. Osim upravo dodijeljene brodice za potrebe hitne medicinske pomoći, spomenut ću i nedavno otvorenu Dnevnu bolnicu u Metkoviću, kao i potpisani sporazum s ministrom zdravstva o zajedničkoj nabavi CT uređaja za domove zdravlja u Metkoviću i Korčuli. Dubrovačko-neretvanska županija pripremila je i prijavila projekt obnove Specijalne bolnice Kalos i prijavila ga na natječaj Ministarstva turizma i sporta te čekamo rezultate. Naravno da nam je taj projekt jako bitan i da ćemo se za njega boriti te će on svakako poboljšati uvjete Kalosa, kao jako važne rehabilitacijske i zdravstvene ustanove u našoj županiji. Iskoristit ću priliku da još jednom zahvalim i našoj Vladi, i ministarstvu na pomoći i učaganjima u zdravstvo na području naše županije - istaknuo je, između ostaloga dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Jučer isporučena brodica prva je od šest plovila koja se grade u sklopu navedenog projekta, a svečanoj primopredaji nazočili su ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević, župan Nikola Dobroslavić, zamjenik župana Joško Cebalo, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić, lučki kapetan Mato Kekez i drugi.

Podsjetimo, brodica je duga oko 15 metara te postiže maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku od pet minuta od pokretanja pogonskih strojeva. Izgrađena je od aluminjske legure te može ploviti i u najtežim uvjetima na moru. Brodica je u potpunosti opremljena medicinskom opremom i uređajima. Sukladno potpisanom sporazumu, medicinski dio posade ovog plovila osigurava Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, a nemedicinski dio posade Lučka kapetanija.

Nositelj ovog projekta, vrijednog 10,1 milijuna eura, je Ministarstvo zdravstva, a partnerske institucije su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Hrvatski zavod za hitnu medicinu. Dio sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok se dio sufinancira sredstvima državnog proračuna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Na svečanoj predaji brze brodice u Dubrovniku uspješno spašen hitni pacijent
Petominutnom pokaznom vježbom u dubrovačkoj luci Gruž, uspješno je zbrinut hitni pacijent i njegov ukrcaj u brzu brodicu koja je za potrebe hitnih intervencija na moru iz šibenskog brodogradilišta Iskra stigla u Dubrovnik. - Prva od šest brzih brodica pomorske medicinske službe, koju sm…
FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…