Dubrovnik domaćin najbrojnijeg stručnog Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika - okupio oko 450 sudionika iz cijele Hrvatske

DUBROVNIK - U Dubrovniku je u ponedjeljak otvoren 34. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.

Ključne teme ovogodišnjeg okupljanja su upravo novi post-covid trendovi, stanje u ugostiteljstvu pod utjecajem povećanja troškova, problematika nedostajuće radne snage, a donijet će se i zaključci s prijedlozima za poboljšanje poslovanja. Ovaj tradicionalno najbrojniji stručni skup ugostitelja i turističkih djelatnika okupio je oko 450 sudionika iz cijele Hrvatske.

Prisutne su na otvaranju kongresa pozdravili gradonačelnik Mato Franković, predsjednica Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije Nikolina Farčić, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, dok je skup otvorila Monika Udovičić iz Ministarstva turizma i sporta.

Ističući važnost rada ugostitelja za Dubrovnik, predvodnika održivog turizma u Hrvatskoj, podsjetio je kako je Grad u vremenu pandemije pomogao rad ugostitelja oslobađajući ih od davanja vrijednih 50 milijuna kuna.

- Iako je Dubrovnik bio gospodarski najpogođeniji grad u Hrvatskoj, iako smo izgubili 450 milijuna kuna planiranih proračunskih sredstava, odrekli smo se tog prihoda kako bi ugostitelji mogli opstati i danas biti spremni za oporavak - kazao je gradonačelnik Franković, ističući potrebu daljnjeg napredovanja i usavršavanja struke.

- Trebalo je dosta znanja i žilavosti za opstanak u izazovnim vremenima koja su iza nas i zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na mjerama zahvaljujući kojima su poslodavci lakše prevladali Covid -19 krizu. Pokazali smo da se možemo nositi s najvećim krizama, no pred nama su već novi izazovi – inflacija, povećanje ulaznih troškova i cijena energenata ali vjerujem da ćemo naći načina i kako to riješiti. Centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu je projekt kojim mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji želimo donijeti novi zamah u toj djelatnosti jer unutar tog projekta surađujemo s ponajboljim svjetskim kulinarskim centrom iz Baskije. Vjerujem da ćemo realizacijom tog projekta stvoriti platformu za nova saznanja i to je naš doprinos u traženju rješenja problema kvalitetnih kadrova koji su nužni kako bi naši ugostitelji zadržali kvalitetu u svojim objektima - istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

I.G.