Dubrovnik će od iduće godine ukinuti prirez - Neće dizati porez na dohodak

Dubrovnik će od 1. siječnja ukinuti prirez od 10 posto i zadržati postojeće stope poreza na dohodak od 20 i 30 posto, a 2,4 milijuna eura manjka u proračunu nadoknadit će uštedama i drugim prihodima, prije svega od imovine, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako će svakom građaninu s bruto plaćom od 1500 eura godišnje u prosjeku na računu ostati 265 eura više.

- Onima s bruto plaćom od 2000 eura na računu će godišnje ostati 387 eura više. Dubrovačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će ostati 615 eura više, a s dvoje djece 680 eura više - naveo je Franković.

Dodao je kako se na taj način Dubrovnik želi pridružiti hrvatskim gradovima koji su se odlučili na porezno rasterećenje svojih građana.

- Odlučili smo da stope nećemo dizati na 23 i 34,5 posto, iako smo imali tu mogućnost. Smatrali smo da je puno kvalitetnije ukinuti nepravedan prirez, a bilo bi licemjerno da smo išli na povećanje poreza na dohodak. Svi trebamo, u okviru svojih znanja i mogućnosti, priliku iskoristiti na druge načine i povećati kućne budžete građana - poručio je Franković, prenosi N1.

Umjesto poreza u Dubrovniku su odlučili povećati cijenu najma javnih površina za 30 posto, a uz to u javnom je savjetovanju odluka o povećanju poreza na kuće za odmor sa 1,5 eura na na pet eura po četvornom metru.

Također, u 2025. godini porast će cijena za zaustavljanje vozila na Pilama, najavio je Franković. Odluka je na javnom savjetovanju, a na dnevnom redu dubrovačkog Gradskog vijeća trebala bi se naći u prosincu.

A.B.