Dubrovnik bi uskoro mogao postati grad samo po mjeri turista ali ne i Dubrovčana

DUBROVNIK - Negativan utjecaj turizma posebno se jako osjeća u Dubrovniku. Nedostatak prostora, a samim time i mjesta za život, dodatno je naglašen apartmanizacijom i izgradnjom stambeno-poslovnih centara gotovo na svakom slobodnom zemljištu u užem centru grada. Ta se tema ponovno aktualizirala uoči donošenja novih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana.

Gradi se gotovo na svakoj slobodnoj površini Dubrovnika. Cijene novoizgrađenih stanova prelaze i 8000 eura po kvadratu.

- Katastrofa, to sve stranci, za iznajmljivanje, a mladi ljudi danas nema šanse da mogu kupiti stan ili doći do stambenog prostora, vrlo loše - smatra Jolanda Novak.

- To je svakodnevica zadnjih već dugom dugo godina i ne vjerujem da će se tako lako promijeniti - misli Mirza Rašić.

Dozvole nisu problem jer su određena zemljišta proglašena građevinskima još prije 50-ak godina.

- Dubrovnik već puca po šavovima, urbanizam već kasni na određeni način, a sve što se dogodilo je tu i ne može se ništa promijeniti. A ono što se može sada napraviti je urbana sanacija, neke vrste - istaknula  je Ursula Stanić Siništaj, predsjednica Društva arhitekata Dubrovnik.

- S obzirom na jako velike degradacije prostora, trebalo bi se pristupiti u biti sanaciji onoga što je već unakaženo. A ovo što je ostalo treba pod hitno napraviti plan zelene infrastrukture, koja je jedan sustav zelenih prostora, koji se nadovezuje jedan na drugi - rekla je Ines Hrdalo, krajobrazna arhitektica.

Prenamjena zemljišta u zelene površine bit će sastavni dio izmjena i dopuna gradskih prostornih planova, no preostaje problem stambenog zbrinjavanja samih Dubrovčana.

- Spremni smo određene površine pretvoriti u zelene, spremni smo ograničiti visinu gradnje itd., a što će biti s našim mladima? Gdje će oni? I zapravo tu leži odgovor u izgradnji ceste koju smo napravili od Mosta dr. Franje Tuđmana do Pobrežja, koja je otvorila nove vidike i horizonte - izjavio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

- Mjesto za građane je povlačenje negdje na margine, a centar povijesne jezgre, centar grada, pretvara se u nekakve turističko apartmanske prostore - smatra Đuro Capor iz "Srđ je Grad".

Bez odlučnih intervencija, Dubrovnik bi uskoro mogao postati grad po mjeri samo turista.