Dubrovčanima poštu donose - Filipinci

DUBROVNIK - Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište. Iako posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, već ga obožava.

U Hrvatskoj i dalje kronično nedostaje radne snage iako je na burzi više od 120 tisuća nezaposlenih. Gotovo isto toliko uvozimo. Tako od ovog mjeseca u Dubrovniku dvaput zvoni - poštar Jonathan!

Dobre volje i s osmijehom od uha do uha, iako je tek svanulo! Takav je kažu uvijek. Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište. Posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, a već ga obožava.

Na pitanje o tome kako susjedi reagiraju, Jonathan odgovara da je vrlo izazovno i uzbudljivo.

- Upoznamo dosta ljudi, vidimo dosta lokacija, pričamo s brojnim Dubrovčanima koji su vrlo pristojni prema nama - kaže novi dubrovački poštar. Jonathanov kolega poštar Mario Đurović pita ga što mu je najteže, a on odgovara da mu ništa nije teško uz njegovu pomoć, za što mu zahvaljuje.

Što je Hrvatima Irska i Njemačka, to je Filipincima Hrvatska. U samo mjesec dana, u grad pod Srđem stigla su četiri Filipinca, i to nakon rada u Katru na netom završenom svjetskom prvenstvu.

Azijski gospari Gradom se kreću uz pomoć GPS-a, a ovdje se osjećaju kao doma, piše Danas.hr.

- Prvi dan je bio najteži jer smo učili imena ulica. Imena su najteža, teško ih je pronaći - kaže Jonathan.

- Ljudi su toliko simpatični, željni rada i dokazivanja, to je nešto nevjerojatno - govori Danijel Guć, voditelj HP dostave u Dubrovniku o kolegama Filipincima.

No, Hrvatska pošta nije jedino veliko javno poduzeće koje je krenulo sa zapošljavanjem stranih radnika iz dalekih zemalja. Potvrđuje to i vlasnik kompanije specijalizirane za dovođenje radnika s Filipina. U posljednjih nekoliko godina zaposlili su ih preko pet tisuća.

- Prije svega filipinski radnici su, prije nego krenu na rad, educirani na koji način će se plasirati, kako će se ponašati i pritom su govornici engleskog jezika - istaknuo je Stjepan Jagodin, direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju.

Kako je većini stranih radnika osiguran smještaj i hrana, prosječnu plaću od 600 eura najčešće šalju suprugama i djeci u daleke Filipine. Marljivi su, i kako kažu, vrlo odani, a u Dubrovniku ovi nasmijani poštari svakako planiraju ostati duže!

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

NEMA RADNIKA Berba mandarina u punom jeku, no tko će ih ubrati?
U neretvanskoj dolini u punom je jeku berba mandarina. Ne samo da je slabiji urod i niske cijene otkupa, već proizvođači imaju problema i s pronalaskom radne snage. Radnika nema, pa su proizvođači mandarina na mukama. - I to se odrazilo ove godine možda kao nikada od dosadašnjih godina, s
Dubrovački ugostitelj: “Platili bismo domaće radnike kao i strance, ali ih nema, otišli su ili žive od apartmana!” | | Morski HR
Zbog specifičnosti turističke sezone i dalje imamo velik problem oko pronalaska kvalitetne radne snage. Prema podacima MUP-a, u 2022. godini do 31. svibnja izdano je ukupno 51.516 dozvola za boravak i
Turizmu trenutno nedostaje 15-ak tisuća radnika | | Morski HR
Ravnatelj Uprave za razvoj, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma Robert Pende rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da turizmu tr