Dubrovčani masovno žure registrirati apartmane: "Neću iznajmljivati, ali..."

DUBROVNIK - Kome i na koji način gradonačelnik Mato Franković ima namjeru ograničiti ishođenje rješenja za kategorizaciju apartmana, najprije u povijesnoj jezgri pa i u stambenim zgradama u cijelome gradu, pitanje je koje čeka sjednicu Gradskoga vijeća, piše Dubrovački vjesnik.

No već je najava zabrane djelatnosti od koje živi veliki broj stanovnika Dubrovnika u roku od dva mjeseca ponukala mnoge da županijskom Uredu za gospodarstvo podnesu zahtjev za ishođenje rješenja o pružanju obiteljskog smještaja odnosno iznajmljivanje. U županiji je u zadnjih mjesec i pol dana podneseno više od 220 zahtjeva.

- Nisam dosad iznajmljivala, niti ću, ali idem tražit dozvolu radi djece, možda će oni htjeti iznajmljivati moj stan kako bi mi u starosti mogli platili dom, a tada neće moći dobiti dozvolu - kaže jedna Dubrovčanka prestrašena porukama koje od zadnjih mjeseci stižu iz Gradske uprave.

"Požurite, tko još nema, po dozvolu za nove apartmane u staroj jezgri! Imate još dva mjeseca! Meni se čini da će ova mjera, upravo suprotno planiranom, naglo povećati broj apartmana u staroj jezgri i to ovaj put do maksimuma.

Tko se dosad nećkao, sad kreće na ho-ruk

"Neki su se pak iznajmljivači vidno uznemirili jer su krivo shvatili plan. Dakle, ne brinite, neće se ukidati apartmani..., a novi iznajmljivači krenite trkom, sve se stigne", piše na Facebooku Gradskog kotara Grad jedan od stanovnika.

Prema najnovijim informacijama u povijesnoj jezgri su 2002 ležaja u privatnom vlasništvu, s 1052 upravljaju tvrtke i još je tu ukupno 298 pomoćnih kreveta i 49 u hotelima. Koliko je stanovnika povijesne jezgre do sada podnijelo zahtjev za iznajmljivanjem, nepoznat je podatak.

Podaci se službeno vode za cijeli grad i županiju, pa je teško utvrditi točan broj apartmana samo u povijesnoj jezgri ili samo u stambenim zgradama, a također, različita rješenja za ovu djelatnost donosi županijska, a ne Gradska uprava.

Njihovi podaci stalno su podložni izmjenama, no kažu kako je samo u prvih 12 dana 2024. godine podneseno 49 novih zahtjeva za apartmane, a još su tri zahtjeva podnesena za promjenu privremenih u trajna rješenja, piše Dubrovački vjesnik.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Franković: “Dubrovnik će prvi u Hrvatskoj zabraniti nove apartmane!”
Grad Dubrovnik prvi je u Hrvatskoj odlučio ograničiti daljnje širenje apartmana, ali će prvi ići i na smanjivanje broja kreveta u privatnom smještaju. Cilj je smanjiti broj kreveta koji se trenutačno iznajmljuju za 30 posto, potvrdio je za 24 sata gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Dubrovnik ima oko 48.000 kreveta