Dubrovčani podijeljeni oko ponovnog prihvata kruzera

Stožer civilne zaštite ovih je dana najavio mogućnost da se kruzerima ipak odobri uplovljavanje u Dubrovnik. Naime, prema sadašnjim odredbama, u hrvatske luke ne smiju uplovljavati brodovi s više od 200 putnika. Dubrovčani su oko toga podijeljeni.

Posljednji kruzer s putnicima u Dubrovnik je uplovio prije gotovo pola godine. U dubrovačkoj luci trenutačno je samo jedan kruzer s posadom, koji će tu idućih mjeseci čekati bolja vremena. Iako zasad nema konkretnih najava, u Lučkoj upravi spremni su za prihvat kruzera, javlja HRT.

Dio Dubrovčana koji žive od turizma ipak smatra da bi kruzeri u ovom trenutku donijeli više štete nego koristi.

– Malo su se i hoteli popunili, ima nešto gostiju, vidi se, nisu to neki kupci, ali su potrošači, ako su po hotelima i ovo. I zato mislim, radi dobrobiti, da bi mogli ove godine preskočit kruzere, mišljenja je prodavač suvenira Mirso Đulančić.

– Fala Bogu da nedostaju, ali moramo se prilagoditi, nije ovo samo pogodilo nas, nego cijeli svijet, tako da moramo biti razumni i da se prilagodimo situaciji, smatra izrađivačica lepoglavske čipke Verica Dubovečak.

Iako je u porastu elitni turizam, što se vidi po većem broju privatnih zrakoplova i jahti, to, prema mišljenju dijela građana, nije dovoljan poticaj dubrovačkom gospodarstvu.

Pregovori o mogućem dolasku MSC-ova kruzera u Dubrovnik još traju. Najave kruzera za iduću godinu i više su nego dobre, no ostaje vidjeti na koji će se način razvijati epidemiološka situacija, i u Hrvatskoj, i na emitivnim tržištima.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar Božinović najavio povratak kruzera u Dubrovnik
Gradonačelnik Dubrovnika zatražio izmjenu uredbe za uplovljavanje većih kruzera