Dubrovačko-neretvanski župan: “Ovo je nova uvreda iz Srbije, Dubrovnik je bio i ostat će hrvatski!”

DUBROVNIK – Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić održao je konferenciju za medije povodom nedavno izglasanog Zakona o kulturnom nasljeđu Republike Srbije koji, između ostaloga, u staru i rijetku srpsku književnu građu ubraja i izdanja dubrovačke književnosti, koja, prema članku 23. tog zakona,  pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom.

– Republika Srbija izglasala je zakon kojim svojata dubrovačke književnike. To smatramo novom uvredom Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tim zakonom zapravo se potvrđuje velikosrpski projekt koji, očito, nije zamro i koji poseže za hrvatskim prostorima, u ovom slučaju Dubrovnikom. Taj isti projekt prije tri desetljeća razarao je povijesnu jezgru Dubrovnika, spalio i uništio Konavle, Župu dubrovačku i Dubrovačko primorje i nanio puno zla. Mi smo prije trideset godina porazili velikosrpski projekt na našem prostoru i u cijeloj Hrvatskoj i nećemo dopustiti da se on realizira. Dubrovnik je bio i uvijek će biti hrvatski, kao i njegova kulturna baština – istaknuo je Nikola Dobroslavić te poručio kako posezanje za tuđim teritorijem ne može i neće biti uspješno.

– Našim sugrađanima poručujem kako mogu biti mirni. I mi, i naša Vlada očuvat ćemo naše kulturno blago i Dubrovnik koji će zauvijek biti hrvatski – naglasio je župan.

Na novinarsko pitanje o mogućoj povezanosti ovih srpskih nastojanja i ustrajanja na projektu Zračne luke Trebinje, župan Dobroslavić rekao je kako je i ta planirana investicija očito dio velikosrpskog projekta.

– Ne postoji drugo racionalno objašnjenje tog projekta, osim ideje da se Srbija želi proširiti na prostore koje ona zamišlja svojima – kazao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Podsjetimo, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek također je osudila izglasavanje ovog zakona te najavila službenu reakciju putem Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija u novom zakonu svojata dubrovačku književnost – Ministrica kulture: “To je skandalozna mitomanija”