Dubrovačko-neretvanski župan: “Zračna luka kod Trebinja je ekološka i geostrateška ugroza”

DUBROVNIK – Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicama održao je konferenciju za medije na temu neprihvatljivosti planiranog projekta zračne luke kraj Trebinja za Dubrovačko-neretvansku županiju. Istaknuo je da je izvorište Omble glavni vodoopskrbni izvor za područje od Stona do Prevlake, a izgradnja bi utjecala i na bioraznolikost.

– Dakle, kao što smo svi upoznati, imamo najavu izgradnje zračne luke na predjelu Talež u Republici Srpskoj. Zašto taj projekt smatramo ugrozom za Dubrovačko-neretvansku županiju i zašto ga smatramo neprihvatljivim i za našu županiju, ali i za Republiku Hrvatsku? Naime, na toj lokaciji, koja se nalazi 5,5 kilometara od izvorišta Omble, glavnog vodoopskrbnog izvora, ne samo za Grad Dubrovnik, nego i cijelo šire dubrovačko područje. Drugi aspekt, uz negativan utjecaj na vode je činjenica da bi ta zračna luka izrazito negativno djelovala na okoliš i na bioraznolikost. Isto tako, ta investicija znači i geostratešku ugrozu za našu županiju – rekao je Nikola Dobroslavić te istaknuo i kako je Dubrovačko-neretvanska županija ovakav stav i ranije isticala, posebno kroz Deklaraciju koju je izglasala naša Županijska skupština.

– Mi smo deklaraciju uputili i svim relevantnim institucijama, uključujući i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti iz koje su nas obavijestili kako su je u potpunosti usvojili i podržali naše stavove. Dakako da mi nemamo ništa protiv da susjedna država realizira projekte za svoj razvoj, no ti projekti ne smiju ugroziti prekogranični, u ovom slučaju, prostor naše županije. S našim stavovima i našom deklaracijom upoznali smo i državne organe. Imali smo sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja gdje smo  zajedno zaključili kako je ovo zaista neprihvatljiv projekt te da će oni na to upozoriti Bosnu i Hercegovinu i tražiti zaustavljanje projekta te o tome izvijestiti i europsku komisiju – istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan.

“Srbija i nakon agresije ima pretenzije na naše područje”

– Ono što ja ovdje ne mogu zaobići, zbog naših sugrađana, je treći razlog koji sam naglasio-geostrateški aspekt. Naime, kod ovog projekta smo upoznati da će investitor biti Republika Srbija te da će uzletno-sletna pista biti dulja od zagrebačke i dubrovačke. Republika Srbija je sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, agresiji na dubrovačko područje. To jest iza nas, no nije ugodno kad se vraćamo na takve stvari. i problematično nam je što se u zadnje vrijeme pojačala pretenzija Republike Srbije na naše područje svojatanjem dubrovačke književnosti i znanosti i proglašavanjem Dubrovnika srpskim područjem – kazao je župan te istaknuo kako se na takve stvari ne može šutjeti.

Foto: DNŽ

Na konferenciji su, uz župana Dobroslavića, govorile i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Marijana Miljas Đuračić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i komunalne poslove Diana Tomašević Rakić te dugogodišnja stručnjakinja za prostorno planiranje Branka Martinović Vuković.

– Mi smo se očitovali i na postupak strateške procjene utjecaja na okoliš za zoning plan prostora posebne namjere Aerodrom Trebinje i prekogranični postupak procjene utjecaja na okoliš za sami zahvat izgradnje ovog aerodroma. Iscrpno smo izrazili svoje protivljenje realizaciji samog projekta. Smatramo da se u izradi njihove dokumentacije nisu koristili relevantni i dostupni podaci. Osim toga, uopće se nisu razmatrale druge moguće pozicije, nego se inzistiralo na onoj koju je odredio investitor – istaknula je Diana Tomašević Rakić.

“Izgradnja bi utjecala na bioraznolikost – već imamo onečišćenja vode”

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Marijana Miljas Đuračić naglasila je kako bi realizacija itekako utjecala na bioraznolikost područja oslonjenog na izvorište Omble.

– Riječ je o utjecaju na bioraznolikost značajnu na nacionalnoj i europskoj razini. Već dugi niz godina provode se znanstvena istraživanja i na tom području imamo više od 200 ciljanih vrsta zaštićenih sukladno europskim direktivama. Izvorište Omble je jedinstven ekosustav koji ovisi o kvaliteti vode iz izvorišta koje moramo zaštititi – rekla je, između ostaloga – ravnateljica Miljas Đuračić.

– Imamo zabilježena i onečišćenja vode, na tom području nije razvijen nikakav sustav gospodarenja otpadom. Mi znamo koliko je ovo područje važno i za Dubrovačko-neretvansku županiju, i za jedinice lokalne samouprave. Istaknula bih i Sporazum o dodatnoj zaštiti Omble koji su potpisali Grad Dubrovnik, Vodovod Dubrovnik i druge naše jedinice lokalne samouprave s Općinom Ravno. Zaista je ovo važno područje koje naša županija štiti i nastavit će štititi zbog važnosti i za našu vodu i bioraznolikost – kazala je Branka Martinović Vuković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, župan Dobroslavić istaknuo je kako Bosna i Hercegovina mora poštovati sve direktive i odredbe Europske unije, posebno kao zemlja koja je na europskom putu.

D.G.