Dubrovački znanstvenici opisali novu vrstu meduze pronađene u Jadranu

DUBROVNIK – U Prirodoslovnom muzeju u Dubrovniku pohranjena je nova vrsta meduze koju su opisali znanstvenici s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Dosad neotkrivena meduza službeno je nazvana Aurelia pseudosolida, a opisana je na temelju jedinke pronađene na području Rovinja u ljeto 2020.

Nova vrsta meduze pripada rodu Aurelia, a pronađena je tijekom masovne pojave rebraša Mnemiopsis leidy i meduza vrste Aurelia solida na području Rovinja. Istraživanje dubrovačkih znanstvenika objavljeno je u časopisu Water te je provedeno u sklopu projekata SpaTeGen i DiVMAd koji financira Hrvatska zaklada za znanost, a čiji je nositelj Institut za more i priobalje.

Foto: Aurelia pseudosolida/Sveučilište u Dubrovniku

Nova vrsta meduze opisana je na osnovu jedne jedinke pronađene u Rovinju u ljeto 2020. tijekom njihovog boravka u Laboratoriju za evolucijsku ekologiju Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, a pronalazak nove vrste potvrđen je genetičkim metodama, objavljeno je na web stranici Sveučilišta u Dubrovniku.

Prema pravilima struke, sav materijal na osnovu kojega je opisana nova vrsta mora se pohraniti u prirodoslovnim muzejima kako bi bili dostupni ostalim znanstvenicima za buduća istraživanja, tako da je meduza vrste Aurelia pseudosolida pohranjena u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.

Ovo je, inače, već druga nova vrsta meduze u Jadranu koja je opisana u posljednjih deset godina. Zadnji put nova vrsta opisana je 2014. godine, zove se Mawia benovici, a nazvana je po dr. sc. Adamu Benoviću.

Ekologija novoopisane vrste, kao i njezino porijeklo su još nepoznati. Budući da se u Jadranu sve češće bilježe nove vrste organizama kao posljedica klimatskih promjena, postoji mogućnost i da je ova novootkrivena vrsta meduze pridošlica u Jadranu.

J.K.