Dubrovački znanstveni tim razvija autonomnu mobilnu mrežu za prikupljanje plutajućeg otpada

DUBROVNIK – Sveučilište u Dubrovniku jedan je od partnera na projektu MARLESS – „MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions”, koji je započeo 1. lipnja 2020.

Projekt MARLESS bavit će se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata što uključuje praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more, piše Dubrovnik Portal.

U projektu vrijednom 4.244.726,00 € sudjeluje 13 partnera iz više regija sjevernog i južnog Jadrana. Glavni partner je Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto, a u projektu surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bologni te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane, dok hrvatski tim čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Dubrovniku, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska regionalna energetska agencija i Istarska županija.

Znanstveni tim Sveučilišta u Dubrovniku čine nastavnici Odjela za akvakulturu i članovi Laboratorija za inteligentne autonomne sustave s Odjela za elektrotehniku i računarstvo, a s proračunom od 399.860,00 € razvijat će autonomnu mobilnu mrežu za prikupljanje plutajućeg otpada i dati doprinos u aktivnostima vezanim za ekstrakciju mikroplastike iz vodenog stupca, praćenja količine otpada u Jadranskom moru i podizanja svijesti građana o ovom problemu.

Ovaj strateški projekt traje od 1. 6. 2020. do 31. 12. 2022., a provodi se u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014-2020.

PROČITAJTE JOŠ:

Za 8 strateških morskih projekata, 35 milijuna kuna Dubrovačko-neretvanskoj županiji