Dubrovački HGSS-ovci dirljivom porukom oprostili se od svog četveronožnog kolege

DUBROVNIK – Dirljivom porukom na svojoj Facebook stranici dubrovački HGSS oprostio se od svog dugogodišnjeg četveronožnog kolege – potražnog psa Ozzya.

Belgijski ovčar Ozzy, nositelj značke broj 19 bio je, kažu, iznimno dobar, discipliniran i hrabar pas s izrazito jakim radnim nagonom. S djecom je bio umiljat i pažljiv, a najviše se volio maziti.

Potražni tim Zoran Ateljevic i Ozzy, sudjelovali su na brojnim edukacijama, prezentacijama i potražnim akcijama HGSS-a u zemlji i inozemstvu. Ateljevic se od svog dragog kolege oprostio dirljivom porukom: Adio, stari prijatelju i partneru. Odnio si veliki dio mojega srca. Hvala ti na svemu.

Potražni psi neizostavni su resurs u svakodnevnim akcijama traganja i spašavanja za unesrećenim ili nestalim osobama, a za vrijeme takvih akcija mijenjaju i do 30 ljudi koji bi bili potrebni za pretraživanje određene površine u istom vremenskom periodu. Psi imaju 10 000 puta jači osjet njuha od čovjeka, bolje čuju i vide. To su sposobnosti zbog kojih su psi čovjekovi najbolji kako prijatelji, tako i kolege u kriznim situacijama. Potražni timovi, timovi koje čine pas i njegov vodič, iznimno su važni u radu operativnih snaga sustava civilne zaštite i nezamjenjivi su u akcijama spašavanja.

K.B.