Dubrovački četvrtaši otišli na četverodnevni izlet bez mobitela

DUBROVNIK - Učenici svih četvrtih razreda Osnovne škole Lapad otišli su na četverodnevni izlet u Liku i Gorski kotar bez mobitela. Naime, djeca su svoje mobilne uređaje ostavili kod kuće, dok su učiteljice, tijekom cijelog izleta, bile na raspolaganju odgovarati roditeljima na pozive i poruke, ali i omogućile djeci da se jave svojim roditeljima kada god to oni požele.

One su ih čak i fotografirale pa djeci neće biti uskraćene uspomene iz Škole u prirodi. Na ovaj način se željelo potaknuti djecu na druženje i razgovor s vršnjacima, uživanju u okolini i prirodi te međusobnoj igri uživo, a ne preko mobitela. Ovu odluku podržala je većina roditelja i prihvaćena je na roditeljskom sastanku, piše DUlist.

Djeca su se s izleta vratila u petak navečer i kako nam govori jedan od roditelja, oduševljena su. Rasterećeno su uživala u prirodi i međusobnom druženju, a roditelji su o svemu bili svakodnevno informirani budući da je njihova učiteljica svako malo slala grupne i pojedinačne fotografije.

Ovo je svakako pohvalan i dobar primjer, budući da nas, riječima magistre psihologije Maje Hatvalić Capurso, provođenje više sati dnevno pred ekranom, uglavnom mobitela, na neki način isključuje i udaljava od stvarnih odnosa sa stvarnim ljudima koji su oko nas pa je moguće da dijete koje je u školi i dalje više gleda svoj mobitel, nego što razgovora i druži se s prijateljima iz razreda.

Upravo s magistrom, inače kognitivnobihevioralnom terapeutkinjom u Polikinici za zaštitu mentalnog zdravlja djece Dubrovnik razgovarali smo na temu nove epidemije – predoziranja takozvanim ‘plavim svjetlom’. Više možete pročitati u tiskanom izadnju DuLista od 3. svibnja.

I.B.