Dubrovačke ljetne igre: Dvije Ukrajinke izgovarat će Himnu slobodi na otvorenju

Iduće nedjelje, 10. srpnja tradicionalno se otvaraju Dubrovačke ljetne igre – 73. po redu. Dora Ruždjak Podolski koja već petu godinu kao intendantica stoji na čelu organizacije ovog našeg najvećeg kulturnog festivala, opisala je kako će program izgledati ove godine.

Slobodi – kao temeljnom motivu Dubrovačkih ljetnih igara – ove će se godine, kad imamo rat na europskom tlu, na poseban način dati na važnosti tako što će Gundulićevu Himnu slobodi izgovarati dvije prognane ukrajinske glumice, na hrvatskom jeziku.

U samom scenariju igara, otvaraju se raznorazna pitanja s obzirom na situaciju rata i sve što s njim dolazi, a to će biti lijepa poruka i podrška svim ukrajinskim izbjeglicama koje su se našle u Hrvatskoj, bježeći iz svojih domova.

Dubrovačke ljetne igre su jedan od rijetkih, možda čak jedini kulturni festival koji je obje pandemijske godine u Europi na kraju ipak izašao i imao kontakt s publikom.

– Godina 2020. bila je najveći izazov, i moram reći, da nije bilo vizije ministrice kulture, koja je isplatila čitav iznos koji pripada Festivalu, a to je četiri milijuna kuna, i na taj način ona i Vlada su omogućili kontinuitet ovoj kulturnoj manifestaciji s programima prilagođenima pandemiji, ali jako kvalitetni program i predstave. Otvorenje je imalo izuzetno demokratičan pristup, bilo tko je mogao doći na mul i gledati program. Prošla godina bila je obilježena daškom optimizma i dolasci su bili malo normalniji jer su mjere posustajale a ova godina je veliki izazov ali za sad prodaja ulaznica ide dobro ali vidjet ćemo što će zapravo biti – komentirala je Podolski za N1.

– Pandemija je donijela i neke dobre stvari. Donijela je svijest o tome da imamo izuzetno dobre hrvatske umjetnike, izuzetno dobru tradiciju, i izuzetno dobru postavku kulture. Povratak hrvatskim umjetnicima i davanje prednosti njihovom nastupu na igrama itekako je imao jedan svoj simbolični pristup ali isto tako davanje vjetra u leđa našoj kulturi. Dubrovačke ljetne igre su naš najstariji nacionalni festival koji se mora baviti hrvatskom kulturom i identitetom – kaže Podolski.

– Što smo dobroga donijeli moj tim i ja, jest ulaganje u razvoj publike, programi za djecu i mlade i ugrožene skupine u dubrovačkoj zajednici. Financirali smo se i sa strane lokalnih vlasti i nadamo se potpori grada Dubrovnika. Moramo biti sretni da nam dolaze turisti. Aplicirali smo na sve moguće natječaje i oko toga smo ažurni. Dokazali smo da se može mobilnije i fleksibilnije raditi – zaključuje Podolski.

Z.G.