DUBROVAČKA EKO EKIPA ZA PRIMJER Znanstvenica i dva ugostitelja uporni u čišćenju uvala i podmorja

DUBROVNIK – Green Sea Safari je udruga koja postoji tri godine. Tijekom ljetne sezone svakodnevno organiziraju eko akcije po otocima i priobalju oko Dubrovnika na kojima nitko ne čisti. Jednu u nizu uvala, očistili su i ovih dana i to im je bio “jubilarni” deseti put.

“Čudan osjećaj je to kad želiš proslaviti malu jubilarnu No. 10 a ono što smo pronašli je kao Pandorina kutija koju smo tek zagrebali. U manje od sat vremena 16 vreća, bilo bi i više da je moglo stati u gliser. Ovakvo nam samo preostaje zahvaliti se današnjoj domaćoj ekipi, bili ste vise nego sjajni, a vas ostale pozivamo da nam se pridruzite u narednih 10 na ovom istom mjestu. Jer mi odavde ne mičemo dok sve ne ‘pozeleni'”, objavili su nakon čišćenja, a mi smo pokušali doznati što mlade ljude tjera da budu uporniji od onih koji nam more sve više zagađuju.

https://www.facebook.com/greenseasafari/photos/a.575070346503235/583255239018079/?type=3&theater

– Akcija traje sat-dva a ostatak dana provodimo u kupanju i ronjenju upoznavajući prijavljene s prirodnim ljepotama i utjecajima plastike i morskog otpada na vrste i staništa. Rezervacije su na našoj stranici a za prijavljene je izlet besplatan. Oni nam daju malo svog vremena za čišćenje, a mi njima ostatak dana uživanje prirodnim ljepotama. Ove godine smo počeli tek kad se malo smirila situacija s Covid-19 i kad smo bili sigurni da možemo sve osigurati pa će broj akcija biti manji, a u prijašnjim sezonama smo imali po 50-ak akcija – kaže nam dr. sc. Marlena Ćukteraš, jedna od osnivačica udruge Green Sea Safari.

– Imamo svoj gliser za 12 osoba, pa je prosjek po akciji 10. Na Facebooku možete vidjeti kako to izgleda. Zainteresiranih ima, i domaćih ali i turista a imamo rezervacije sve do kraja rujna. Sve akcije za sad su po dubrovačkim Elafitima i priobalju, iako imamo planove i za cijeli Jadran.

https://www.facebook.com/greenseasafari/photos/a.575070346503235/575070069836596/?type=3&theater

“Volontiramo i dajemo svoje novce, jer ne odustajemo”

Na pitanje pomaže li im tko u radu i znaju li uopće koliko su otpada do sada skupili, kaže:

– Viasat Nature nam je glavni sponzor, a većinom ljudi koji pođu s nama ili se učlane ili doniraju da pokrijemo troškove goriva. Ostalo volontiramo ili dajemo svoje novce jer ne odustajemo. Kod nas je teško mjeriti otpad u kg (znanstvenica sam iz područja biologije i ekologije) jer je najviše riječ o plastici, stiroporu i mikroplastici koji su lagani. Zato radim mapiranje očišćenih površina, mjerenje volumena u vrećana od 150 l i fotografiranje prikupljeno. Uglavnom, po akciji skupimo 10-15 vreća od 150 l, ali najgora je mikroplastika koju sakuplhamo najduže a bude samo par vreća. Ali trud se isplati, jer uspoređujemo prijašnje godine s ovom – kaže nam dr. Ćukteraš i napominje kako moramo spomenuti i ostala dva osnivača udruge, Maro Carević i Alen Redžović.

https://www.facebook.com/greenseasafari/photos/a.575070346503235/581123382564598/?type=3&theater

– Upoznali smo se na kavi prije 3 i pol godine i počeli s idejom o udruzi u 5 min. Svi radimo različite poslove, njih dvojica u turizmu u svojim agencijama a ja kao profesor i znanstvenica. I svo troje smo odlučili dati dio svog vremena i novca za ovakvu ideju jer znamo koji su problemi, svako sa svog gledišta i pokušavamo zajednički to riješiti na svoj način. Eko akcije uz zabavu i cjelodnevno druženje u prirodi kad uzivate pomazući joj da se oporavi – priča dr. Ćukteraš.

Jurica Gašpar