Duboko u unutrašnjosti otoka otkriven dosad najveći fosil morskog zmaja

Najveći ikad pronađeni fosilizirani dinosaur na teritoriju Velike Britanije otkriven je u veljači prošle godine, u Prirodnom rezervatu vode Rutland, tijekom radova na uređenju akumulacije. Deset metara dugi morski grabežljivac identificiran je kao Ihtiosaur.

Da nešto “čudno” viri iz zemlje prvi je uočio radnik u rezervatu Joe Davis, koji je odmah alarmirao upravu parka. Ni u snu nije mislio da će otkriti nešto što u Velikoj Britaniji još nije otkriveno.

– Na prvu se činilo kao da je riječ o nakupini kamenja, no kad sam bolje pogledao učinilo mi se da su iskopine organskog podrijetla. Sigurni u to postali smo tek kad smo daljnjim iskopom uočili čeljusnu kost – ispričao je BBC-u Davis.

Na lokaciju su pozvani paleontolozi koji su otkrili da fosilizirani ostaci pripadaju ihtiosauru, toplokrvnom morskom grabežljivcu duljine od oko 25 metara, koji je udisao zrak i živio u periodu od prije 250 do 90 milijuna godina, piše BBC koji će televizijski prilog o ovom značajnom nalazu emitirati sutra.

Riječ je o otkriću bez presedana, najvećem u britanskoj paleontološkoj povijesti, poručio je paleontolog Dean Lomax sa Sveučilišta u Manchesteru.

– Ovakve fosile obično smo otkrivali duž obale, nikada toliko duboko na kopnu – poručio je osvrčući se na činjenicu da su ostaci najvećeg morskog zmaja ikad otkrivenog u Ujedinjenom Kraljevstvu pronađeni 50-ak kilometara od obale. Razina mora je prije 200 milijuna godina bila puno viša od današnje, a područje na kojem je otkriven fosil morskog zmaja nikad ja bila plićina.

Radovi na iskapanju gotovo jednu tonu masivnog vrijednog fosila bili su komplicirani i dugotrajni, a uprava rezervata u potrazi je za financijskim sredstvima kako bi ihtiosaur ostao konzerviran na lokaciji na kojoj je pronađen, kako bi u njegovim ljepotama mogli uživati brojni posjetitelji rezervata.

J.K.