Državnom inspektoratu oko zagađenja u Vranjicu ništa nije sporno

Građanska Inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti” izvijestila je javnost da su na svoje prijave o zagađenju u Vranjicu dobili odgovor od Državnog inspektorata. No, nažalost, nije onakav, kakvog su očekivali.

– U zadnjem odgovoru smo dobili potpuno isti odgovor kao i u siječnju. Ako je stvarno Žitni pokrenuo nekakav EU projekt, podržavamo i  znamo da je to dugotrajan proces, ali mi u međuvremenu ne možemo i nećemo tolerirati ovakav način rada Žitnog terminala, jer ovo definitivno nije, kako vi pišete, prašina u krugu nekoliko metara, ovo graniči s ludilom. Koji je način da se ovakav ekocid , koji je vidljiv na slikama i traje danima zaustavi? Mi ne želimo zaustaviti rad Žitnog terminala, ali smo sigurni da postoji način rada koji poštuje zakone i legislative kojih je država Hrvatska potpisnica – poručili su Inspektoratu.

Foto: Građanska Inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti”

A u odgovoru Državnog inspektorata između ostalog stoji:

“…utvrđeno je da su izmjerene količine ukupne taložne tvari za rujan, listopad i studeni ispod razine granične vrijednosti, a konačan relevantan podatak o kakvoći zraka dobiti će se nakon godine dana mjerenja, obzirom da je vrijeme usrednjavanja godina dana, sukladno Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku.

Operativna površina, odnosno prostor između silosa i obale, redovito se čisti putem koopearantske tvrtke, čiji djelatnici svakodnevno obavljaju metenje podne površine. Osim toga, kako bi uklanjanje ostataka ljuskica i prašine od žitarica, koje se zadržavaju tijekom rada na podnoj površini, bilo što efikasnije i potpunije, stranka je nabavila specijalnu auto-čistilicu Cleango 400, koja se koristi za brzo i efikasno čišćenje asfaltnih i betoniranih površina od prašine i nečistoća. Korištenjem ove auto-čistilice dobila se mogućnost u vrlo kratkom vremenu očistiti operativnu obalu i dodatno smanjiti mogućnost onečišćenja mora ostacima žitarica koje vjetar prenese sa operativne obale na morsku površinu.”

Foto: Građanska Inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti”

No je li tako, kako tvrdi inspektorat, prosudite sami s fotografija koju prilaže Građanska inicijativa.

U zaključku navode i da je u tijeku izrada dokumentacije za ugradnju potpuno zatvorenog sustava transportera koje se nalaze na obali silosa te potpuno zatvaranje transportera na utovarnom stroju.

“Da bi se navedeni zahvati izveli, a da se zadrži sigurnost od ekslozije, potrebno je ugraditi potpuno novi sustav otprašivanja pomoću vrećastih filtera. Obzirom da se radi se radi o tehnički i sigurnosno zahtjevnom projektu (mjesta otprašivanja su ugrožena eksplozivnom atmosferom), stranka je dala na izradu idejni projekt i izvedbeni projekt te je nakon sastanka s vlasnicima tvrtke određen I odobren budžet za kapitalne investicije, među kojima je i ulaganje u izradu prethodno opisanog zatvorenog sustava. Inspekcija zaštite okoliša nastavlja s obavljanjem nadzora u trgovačkom društvu Žitni terminal d.o.o. kako bi se pratilo poduzimanje mjera i aktivnosti u cilju smanjenja emisija prašine u okoliš”, stoji u odgovor Državnog inspektorata, kojeg u cijelosti možete pročitati niže.

Prev 1of2 Next D.G.