Državni tajnik Bilaver na 13. Plenarnoj sjednici Foruma europskih obalnih straža

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver sudjelovao je u utorak, 6. rujna u Splitu na 13. Plenarnoj sjednici Foruma europskih obalnih straža.

Plenarna sjednica, koja se održava 6. i 7. rujna u Splitu u organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske te pod pokroviteljstvom Europske komisije, završna je aktivnost hrvatskog predsjedanja Forumom, a tijekom sjednice održat će se svečana primopredaja predsjedanja Forumom Kraljevini Belgiji.

Naime, Forum europskih obalnih straža (European Coast Guard Functions Forum – ECGFF) samostalna je, neovisna, neobvezujuća i nepolitička organizacija koja se temelji na dragovoljnom pristupu članova, koji su nositelji funkcija obalne straže ili ekvivalentnih organizacija pomorskih zemalja članica Europske unije i pridruženih članica Schengenskog prostora. Republika Hrvatska Forumom predsjeda od 1. srpnja 2021. do 7. rujna 2022. godine i tijekom njenog predsjedanja održane su tri tematske radionice te jedan sastanak radne skupine. Tajništvo hrvatskog predsjedanja vodi Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH), a supredsjedatelji su Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI), Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) i Ministarstvo poljoprivrede (Uprava ribarstva).

Na sjednici, uz predstavnike dvadeset država članica Foruma, sudjeluju predstavnici Glavnih uprava Europske komisije (Uprava za Pomorstvo i ribarstvo – DG MARE, Uprava za migracije i unutarnje poslove – DG HOME i Uprava za mobilnost i promet – DG MOVE) i predstavnici EU agencija, kao što su European Border and Coast Guard Agency (FRONTEX), European Fisheries Control Agency (EFCA) i European Maritime Safety Agency (EMSA), a nacionalni sudionici sjednice članovi su Međuresornog predsjedništva Foruma - predsjedatelj načelnik Stožera-zamjenik zapovjednika HRM-a komodor Damir Dojkić i supredsjedatelji, Mirna Kovač Bašić iz Ministarstva unutarnjih poslova, kap. Siniša Orlić iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Mario Rogošić iz Ministarstva poljoprivrede te članovi Projektnog ureda Foruma.

Istaknimo kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u veljači ove godine, u suradnji s EMSA-om (European Maritime Safety Agency), organiziralo radionicu na temu uporabe dronova u pomorskom nadzoru "Remote Piloted Aircraft Services for Maritime Surveillance", a ishodi radionice prezentirani su u sklopu programa Plenarne sjednice. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nositelj je 7 od ukupno 11 funkcija obalnih straža, a to su: sigurnost na moru, sigurnosna zaštita luka i brodova, nadzor i upravljanje pomorskim prometom, zaštita morskog okoliša, traganje i spašavanje na moru, pomorske nesreće te izvanredni događaji na moru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Pomorska vježba COASTEX 22 u Bračkom kanalu
Trodnevni skup europskih obalnih straža, na kojem su predstavnici 20 zemalja i Europske komisije, održava se u Splitu. U bračkom kanalu održana je i pomorska vježba. Uz brodove hrvatske Obalne straže u pomorskoj vježbi sudjelovali su i specijalizirani brodovi europskih agencija za nadzor ri…