Državna agencija suočit će se sa sudom zbog neuspjeha u zaštiti ugroženih vrsta

Dvije vladine agencije i industrija komercijalnog ribolova bit će pozvani na sud zbog propusta da zaustave ugibanje zaštićenih morskih ptica, dupina i morskih lavova koji su završili u ribarskim mrežama.

U središtu slučaja kojeg je preuzela Inicijativa za zakon o okolišu (ELI), nalazi se FishServe, privatna tvrtka koja od ribara prikuplja podatke o slučajnom ulovu zaštićenih vrsta. Tvrtka je u vlasništvu Seafood New Zealand - najveće lobističke skupine u zemlji za sektor komercijalnog ribolova.

Ako ovaj značajan slučaj uspije, to bi bio daljnji udarac industriji komercijalnog ribolova - i reputaciji Novog Zelanda za odgovorno upravljanje ribarstvom, piše Stuff.

Populacije mnogih vrsta koje obitavaju u morskom okolišu Novog Zelanda su u opadanju.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VELIKI POVRATAK Zaslugom ribara obnavlja se populacija zaštićenih morskih pasa
Zaštićene vrste često završavaju u mrežama kao nenamjerni ulov, međutim sve je veća svijest ribara o važnosti njihove zaštite te je i sve više onih koji ih vraćaju u more. Nikoli Kosanoviću, profesionalnom ribaru iz Privlake, u nedjelju je kao slučajan ulov u mreži završila ženka sklata duljine 60…
UGROŽENE MORSKE PTICE Kaukal i gregula česte su žrtve prilova, ali i štakora | | Morski HR
Kaukal i gregula ugrožene su vrste morskih ptica čijem opstanku prijete prvenstveno štakori, ali i mačke, svjetlosno zagađenje te slučajni ulov. Ovi inače ne baš idealni roditelji na kopnu su