Država prodaje atraktivne komplekse uz more - Hidrobazu u Puli i savudrijsku Stanciju Grande

Država u idućoj godini planira prodaju niza atraktivnih nekretnina uz more, koje su već desetljećima mrtvi kapital, generiraju gubitke zbog skupog održavanja i u kojima je "zarobljeno" više od 3600 turističkih postelja.

Stručnjaci za turizam godinama upozoravaju kako je struktura najveće gospodarske grane u Hrvatskoj takva da je samo 15 posto smještaja u hotelima, a više od 50 posto u apartmanima. Točnije, prema najnovijim podacima Hrvatske turističke zajednice, u hotelima je nešto manje od 180.000 postelja, u apartmanima više od 611.000, a i broj ležaja u vikendicama prelazi 600.000, piše Goran Penić za Jutarnji list.

To znači da bi se aktivacijom ove državne imovine postotak ležajeva u hotelima mogao dignuti za dva postotna poena, generirale bi se investicije u stotinama milijuna eura, zaposlilo na tisuće ljudi i državnom proračunu donijeli prihodi veći od 50 milijuna eura godišnje.

Ipak, država već godinama neuspješno pokušava staviti u funkciju ove nekretnine, a one se sada nalaze i u godišnjem planu upravljanja državnom imovinom za iduću godinu Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Riječ je o investicijskim projektima vila Svežanj u Kostreni, bivšem lječilištu Dječje selo Promajna u Baškoj Vodi, Perni kod Orebića na Pelješcu, Jurjevoj luci na Lastovu, Hidrobazi u Puli te stanciji Grande u Savudriji.

Nije bilo ponuda jer je plaža izostavljena iz natječaja
Hidrobazi Pula trenutačna je procijenjena vrijednost 10 milijuna eura. Tamo se planirala izgradnja hotela, turističkog naselja i kampa s minimalno četiri zvjezdice te kapaciteta 1.200 ležajeva.

- Bilo je više ozbiljnih interesenata, koji su kao dva glavna razloga za nedavanje ponuda naveli kratak rok prava građenja od 30 godina i to što pomorsko dobro - plaža - nije bilo predmet natječaja - poručili su iz Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva.

Neslužbeno, zainteresirani su bili u Valamar Rivieri i u francuskom Bouyguesu, koji su htjeli pravo gradnje na 99 godina i da se u ponudu uključi koncesija na pomorsko dobro, čemu su skloni u Ministarstvu, ali ne i u Gradu Puli.

Naime, riječ je o zajedničkom projektu s Gradom Pulom, čija se vlast protivi ideji da se plaža da u koncesiju, jer je riječ o javnom dobru u koje se ulagalo godinama i žele da ona i dalje ostane javna, a ne da se ogradi.

U Istri je predviđena i gradnja igrališta za golf, hotela na igralištu i heritage hotela na mjestu stare Stancije u Savudriji. Riječ je o zemljištu od 50 hektara na kojem bi se osnovalo pravo građenja, a vrijednost projekta je 80 milijuna eura, piše Jutarnji list.

A.B.