Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre odlučilo educirati iznajmljivače glede prilagodbe smještaja

Sve je više zahtjeva za smještaj od osoba s invaliditetom. Stoga je Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre odlučilo educirati iznajmljivače - kako smještaj bolje prilagoditi gostima s invaliditetom.

Mirjana i Mile Vojinović svoj su privatni smještaj već prilagodili osobama s invaliditetom, i to prema pravilniku Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

- Tu je dupli rukohvat s visine 60-90 zaobljen i prilagođen visini rampi koja je u padu - rekao je Mile Vojnović, privatni iznajmljivač.

- Razne druge stvari kao što su visina utičnica, razvodne ploče, prekidači, okretišta u sobama znači prostor da se čovjek može okrenuti s kolicima i tome slično, naravno najveća prilagodba kod nas je barem bila u kupaoni - rekla je Mirjana Vojnović, privatna iznajmljivačica.

Privatnih je smještajnih objekata u Puli 3100. Projektom ACCESS želi se saznati točan broj smještajnih objekata prilagođen osobama s invaliditetom.

- Motiv je da saznamo koliki je broj iznajmljivača uopće nekakve određene uvjete u svom smještaju prilagodio, koji bi eventualno mogli prihvatiti osobe s invaliditetom - rekla je Sandra Lorenzin, dopredsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istrea.

Uz to što se uređenjem smještaja za osobe s invaliditetom postaje konkurentniji na tržištu, važna je i socijalna komponenta.

- To su gosti koji putuju u pred i posezoni, većinom ne putuju sami i imaju pratitelje. Imaju i neke posebne potrebe, koje je potrebno valorizirati i na kraju krajeva produžiti sezonu u svom objektu - istaknula je Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice grada Pule.

- Da razvijemo svijest o važnosti pristupačnog turizma i da polako počnemo graditi pristupačan turizam. Ljudsko je pravo putovati i imati turističko putovanje na jednakoj osnovi sa svima ostalima - naglasila je Dina Konstantin, predsjednica Društva osoba s invaliditetom južne Istre.

Samo su dvije pulske plaže prilagođene osobama s invaliditetom. Prilagodbom prostora Pula, ali i cijeli istarski poluotok okreću se novim trendovima s ciljem pružanja turističkog doživljaja bez barijera, piše HRT.

I.G.