Druga dodjela sadnica mljetskih autohtonih sorti vinove loze poljoprivrednicima otoka Mljeta

MLJET - Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ je u petak, 10. veljače 2023. podijelila 864 sadnice autohtonih sorti vinove loze lokalnim poljoprivrednicima. Sadnice su dodijeljene fizičkim i pravnim osobama s otoka Mljeta koje su se javile na Javni poziv za dodjelu sadnica s ciljem revitalizacije mljetskih sorti.

Proizvodnja sadnog materijala je rezultat četverogodišnje suradnje NP Mljet i Agronomskog fakulteta iz Zagreba, a u navedenom razdoblju su otkrivene čak 3 autohtone sorte vinove loze: mrkuša, kuljenača i diliper. Poljoprivrednicima koji uzgajaju spomenute sorte je utrostručen iznos poticaja koji se isplaćuje na godišnjoj razini od strane NP Mljet.

Preko 90% kopnenog dijela NP Mljet je prekriveno gustom borovom šumom i šumom hrasta crnike, po čemu je Mljet nadaleko poznat, ali su poljoprivredne površine i livade isto tako područja od velike važnosti za Park, s iznimnom bioraznolikošću i više od 600 različitih biljnih vrsta. Lokalno stanovništvo je od strane NP Mljet prepoznato kao jedan od ključnih partnera u zaštiti bioraznolikosti. Tradicionalnom poljoprivredom se zaustavlja sukcesija poljoprivrednih površina i njihovo zarastanje i pretvaranje u šumu.

Osobe kojima su dodijeljene besplatne sadnice sadnju će obaviti u roku od pola mjeseca od preuzimanja istih, a mi im želimo dobar urod u budućnosti!

I.B.