Modernom Lidar tehnologijom dronovi na Ugljanu ispod maslina otkrili arheološka nalazišta!

PREKO - Na području općine Preko na otoku Ugljanu otkrivena su brojna arheološka nalazišta koja se skrivaju pod tisućljetnim maslinicima.

Sve zahvaljujući revolucionarnoj tehnologiji Lidar za skeniranje iz zraka. Do sada je u Hrvatskoj na taj način snimljeno samo nekoliko općina, kao i Hvarsko polje zbog zaštite UNESCO-a. Sada će i stanovnici Ugljana lakše zaštititi svoju baštinu.

Andrina Luić željela je živjeti na otoku. Stavila je prst na kartu i odluka je pala na Ugljan. U Malom Lukoranu kupila je staru kuću i obnovila je. Ispostavilo se da živi tik do arheološkog nalazišta, pokraj jednog od rimskih putova.

Foto: HRT / Screenshot

- Za mene je ovo ostvarenje svih snova, a pogotovo kada znamo što je tu sve bilo. I ta starina, s punim strahopoštovanjem se odnosim prema tome i zahvalna sam što sam tu - rekla je Luić za HRT.

I ostali stanovnici otoka ponosni su na bogatu prošlost. Novcem iz europskih fondova platili su skeniranje tla posebnom bespilotnom letjelicom.

- Mi nikad ne znamo što ustvari imamo, koje dijelove otoka imamo iz prapovijesti, jako vrijedne, iz nekih drugih povijesnih razdoblja. I što ćemo na neki način bez ove analize uništiti, istaknuo je Ivan Košta, direktor TZ-a općine Preko.

Laserskim zrakama, koje prolaze kroz vegetaciju i druge zapreke, otkriveni su brojni lokaliteti.

- Ta tehnologija je za našu struku, arheologiju, poprilično revolucionarna jer nam pruža mogućnost da proučavamo krajolik kao jednu veliku cjelinu - pojasnio je Tomislav Zojčeski, vlasnik tvrtke za daljinska istraživanja.

Kristina Štrbac