Dronovi, kamere, brodovi, helikopteri, zrakoplovi – Hrvatska nikad spremnija za požare

ZAGREB – Čini se da je katastrofalna požarna sezona dala lekciju iz koje smo nešto naučili. Ove godine Hrvatska nikad spremnija. Požare će gasiti 1116 profesionalnih i 5076 dobrovoljnih vatrogasaca, sezonci i pripadnici Hrvatske vojske. Novost je uređeno Situacijskog središta u Divuljama u kojem je ujedno Operativno vatrogasno zapovjedništvo čija je svrha jedinstveni zapovjedno informacijsko-komunikacijski sustav u kriznim situacijama.

Prethodnih godina u situacijama požarne ugroze najviše se dragocjenog vremena gubilo na koordinaciju snaga na terenu. Nadležnosti su se često preklapale, pa umjesto da se zajedničkim snagama spriječi požar u začetku, događalo se da sustav puca po šavovima i požari gase zajedno s civilima doslovno pred vratima kuća. Reklo bi se – “ne znaš ‘ko pije, a ‘ko plaća”. Optužbe su pljuštale na sustav, odgovorne u vlasti, lokalnoj samoupravi, Hrvatskim šumama… Jedno je sigurno – sreća u nesreći da nije bilo ljudskih žrtava.

Photo: DUZS

Čini se da dolazimo pameti. Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković je na konferenciji za medije u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje istakao da se ove godine dosta ulaže u prevenciju, vatrogasnu opremu, nadzor i ljudstvo.

– Vatrogasne snage na terenu činit će, među ostalim, 1113 sezonskih vatrogasaca čije je zapošljavanje u tijeku, 98 vatrogasaca s 13 vozila iz kontinentalnog dijela Hrvatske dislociranih na 12 mjesta, te 200 pripadnika kopnenih, zrakoplovnih i pomorskih snaga spremnih na brzu intervenciju – istakao je Tucaković.

Dislokacije vatrogasnih postrojbi / Photo: DUZS

U svrhu brze reakcije pri nastanku požara, vatrogasno zapovjedništvo odlučilo je dislocirati po jedan kanader u Pulu i Dubrovnik, a neke kopnene vatrogasne jedinice na  najudaljenija i nepristupačna mjesta priobalja.

Dodatni angažman vojske

Vatrogascima je Ministarstvo obrane osiguralo i dodatnih 300 vojnika za ojačanje snaga, a u slučaju potrebe na raspolaganju je i do tisuću vojnika, rekao je zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga, general Krešo Tuškan.

Photo: DUZS

– Najveće promjene su napravljene u našim kopnenim snagama. Mi smo pripremili i rasporedili naše kopnene snage u područje Knina, Benkovca, Sinja i Trogira, odnosno Divulja sa po 50 pripadnika na svakom mjestu koji su spremni na izlazak na požarišta u roku od sat vremena. Uz stalne zračne snage namijenjene gašenju požara, koje uključuju šest kanadera i 6 air traktora, Ministarstvo obrane (MORH) osiguralo je i desantni brod minopolagač, desantni jurišni brod, dvije gumene brodice i helikopter za izviđanje iz zraka, kao i sustav bespilotnih letjelica za izviđanje i rano otkrivanje požara – istaknuo je Tuškan.

Napokon je i odlučivanje o angažmanu vojnih snaga prebačeno iz Zagreba u Situacijsko središte u Divuljama, kako bi se maksimalno skratilo vrijeme dolaska vojnika na požarište.

Situacijsko operativno središte u Divuljama / Photo: DUZS
Situacijsko operativno središte u Divuljama / Photo: DUZS

Odzvonilo piromanima? Šume će se nadzirati kamerama!

Ništa se ne prepušta slučaju pa će šume nadzirati 92 kamere na 46 lokacija, a nadzor se provodi iz četiri županijska operativna centra. Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić je izvijestio kako je ta tvrtka ove godine u protupožarnu zaštitu uložila gotovo 80 milijuna kuna, uz dodatnih 20 milijuna za kamere i sustav integrirane zaštite s detekcijom dima i vatre.

– Nisam rekao da smo bezgrešni, ali glavni uzročnik požara su klimatske prilike, izuzetno dugo sušno razdoblje i čovjek i njegovo ponašanje – izjavio je Jakupčić priznavši tako i dio odgovornosti Hrvatskih šuma za dosadašnju štetu nastalu od požara.

D.G.