Dozvoljen dolazak kruzerima, ali samo onima do 200 putnika

Šef nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je jučer kako je Vlada ukinula odluku o zabrani uplovljavanja kruzera u teritorijalne vode Republike Hrvatske, ali samo onima do 200 putnika. No, hoće li kruzeri uplovljavati uvelike ovisi i o našoj epidemiološkoj slici, a ona na jugu Hrvatske primjerice, trenutno nije dobra.

– Dopustili smo kruzerima do 200 putnika da pristaju. To je izuzeće od generalne zabrane. S obzirom da se već sada razgovara na relacija agencija i vlasnika kruzera o njihovu potencijalnom dolasku tijekom ljetne sezone.

Ukoliko bismo sada imali zabranu na snazi, naši turistički djelatnici ne bi bili u ravnopravnoj poziciji niti bi mogli razgovarati o eventualnom dolasku kruzera tijekom ljeta

Činjenica je da su na kruzerima vrlo striktna epidemiološka pravila i da oni bez obzira na veliki broj ljudi koji dolaze su zapravo dobro organizirani jer to im je svima u interesu, i tim kompanijama i tim ljudima, a mi evo stvaramo pretpostavke za naše turističke djelatnike da u ovom trenutku kao što je slučaj s Grčkom, Italijom, mogu razgovarati s vlasnicima kruzera i operaterima za slučaj da se taj vid turizma pokrene ovo ljeto – kazao je ministar Davor Božinović.

D.G.