Doznali smo što američki ratni brod radi u zadarskoj luci Gaženica

ZADAR - U zadarsku luku Gaženica još 24. siječnja uplovio je američki ratni brod, o kojem iz Lučke uprave nisu željeli dati ništa više od tehničkih podataka.

Novinare su proslijedili hrvatskom Ministarstvu obrane, a MORH nas pak u našoj državi proslijeđuje stranom, američkom veleposlanstvu.  

MORH: "Znamo o čemu se radi, ali ništa ne možemo reći bez njih"

- Nisu aktivnosti s našom vojskom, tražili su samo suglasnost za uploviti u zadarsku luku Gaženica. Ne možemo ništa komentirati za taj brod, nije vojna vježba. Čula sam se s veleposlanstvom, tražili su od nas da novinare prebacimo njima. Mi znamo o čemu se radi, ali ne možemo reći ništa bez njih – kazala je nam je glasnogovornica MORH-a Ivana Franić.

Uputili smo stoga upit Američkoj ambasadi u Zagrebu, iz koje je stigao odgovor - na engleskom jeziku. Osim što smo morali upit slati ambasadi strane države, morali smo u svojoj zemlji prevoditi odgovor na naš službeni, hrvatski jezik.

Brod osigurava popunu udarne Šeste flote

Pa evo odgovora:

- USNS Arctic (T-AOE 8), treći brod klase brzih borbenih potpornih brodova Military Sealift Command Supply, stigao je 24. siječnja u Zadar, radi popravka i održavanja.

Arctic može nositi više od 156.000 barela nafte, 1.800 tona streljiva, 250 tona suhih skladišta i 400 tona hladnjača, za dopunu brodova dok su u plovidbi.

Trenutno, Arktik osigurava popunu raznih brodova udarne grupe nosača razmještenih u područje djelovanja Šeste flote.

Military Sealift Command upravlja s otprilike 125 mornaričkih pomoćnih brodova s ​​civilnom posadom, popunjava brodove američke mornarice, strateški postavlja borbeni teret na moru i premješta vojni teret i zalihe koje koriste raspoređene američke snage i koalicijski partneri diljem svijeta.

Američka Šesta flota, sa sjedištem u Napulju, u Italiji, provodi cijeli spektar zajedničkih i pomorskih operacija, često u dogovoru sa savezničkim i međuagencijskim partnerima, kako bi unaprijedila interese američke nacionalne sigurnosti te sigurnost i stabilnost u Europi i Africi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U zadarsku Gaženicu uplovio američki ratni brod
U zadarsku luku Gaženica u srijedu je uplovio američki ratni brod US Naval Ship Arctic, javlja Zadarski.hr. Riječ je o američkom borbenom brodu dugom 230 metara, koji je u Zadar, gdje će ostati dva tjedna, doplovio iz luke Augusta u Italiji. USNS Arctic je brod izgrađen 1992.