Doznajte koja je tajna vrhunskog maslinovog ulja

Što maslinovo ulje čini vrhunskim? Odgovor na to pitanje ponudit će najbolji stručnjaci na ovogodišnjem izdanju Noćnjaka, 24. po redu Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara, koju od 5. do 8. svibnja u Supetru organizira Zadružni savez Dalmacije.

Bez obzira što je prošla godina bila zahtjevna, profesionalni maslinari još jednom su pokazali svoje umijeće. Na ovogodišnji Noćnjak pristiglo je čak 70% zlatnih ulja, pohvalili su se organizatori manifestacije.

Noćnjak ove godine nudi 30 prezentacija aktualnih znanstvenih i stručnih radova vezanih uz “mediteransku hraniteljicu”, zatim Wine-olio gastro show na kojem će govoriti o razlikama između Prošeka i Prosecca, a bit će tu i mala škola kuhanja maslinovog ulja.

Pripremljen je i obilazak bračkih maslinika, a na svečanom otvorenju manifestacije, 5. svibnja, bit će podijeljena osobna i kolektivna priznanja uz prigodnu sadnju spomen masline.

Prošla godina je za većinu maslinara bila prilično izazovna –  zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta bilježi se manji urod. Unatoč tome na ovogodišnji Noćnjak predano je 346 uzoraka u svim kategorijama, od čega 192 otvorena ulja i 93 pakovine te 61 proizvod od masline.

Ako želite saznati u čemu je njihova tajna, svratite na Noćnjak u Supetar od 5. svibnja. Više detalja možete pronaći na internet stranici organizatora.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jednostavni trikovi pomoću kojih ćete sami prepoznati lažno maslinovo ulje